Annons
Nyheter

Fjärilslarver orsak till spökträden

På flera ställen i kommunen och övriga
länet står de. Spök-
träden. Det är häggspinnmalen som är i farten.
Nyheter • Publicerad 22 juni 2006
Larverna spinner in hela träd och buskar med sin väv.
Larverna spinner in hela träd och buskar med sin väv.Foto: 

För någon månad sedan stod häggen i full blom. De vita blommorna spred sin doft över mark och ängar. Nu är det på många ställen lätt att se var häggarna, trots att de blommat över, står. Många är mer eller mindre uppätna, eller rättare sagt allt grönt är uppätet. Det är häggspinnmalens larver som glupskt äter alla blad.

Häggspinnmalen är en liten vit fjäril med svarta prickar och den lägger sina ägg i häggbuskar. Äggen kläcks och larverna, som är vita med svarta huvuden, spinner ett hölje av ljusa spinntrådar för att skydda sig. Under sitt skydd äter larverna upp allt som är grönt, innan de förpuppas och blir till nya fjärilar.

Annons

Omfattningen på angreppen är olika i olika delar av kommunen.

- På vissa ställen är det bara något enstaka träd eller buske som drabbas, på andra ställen kan det vara hela buskage, säger länsekolog Ingvar Nilsson.

Skyddsnät Larvernas skyddsnät kan täcka delar av träd eller buskar. Men de kan spinna in hela träd så att de blir som lysande grå skelett, så kallade spökträd. Om det är ett stort angrepp så kan även staket, cyklar och annat som finns i närheten bli inspunnet.

När larverna ätit sig stora och ömsat skinn några gånger gör de sin kokong. Det kan sitta hundratals kokonger tillsammans inne i spinnväven. Och fram på högsommaren flyger den färdiga häggspinnmalen.

För den som har en hägg på tomten så kan det vara obehagligt med larverna och väven. Men det finns ingen anledning att vara orolig enligt Ingvar Nilsson.

- Låt naturen ha sin gång. Trots att träden och buskarna blir helt kala så återhämtar de sig. Häggen har reservknoppar som bildar nya blad.

Den kan däremot se lite blek och gles ut efter ett angrepp av spinnmalen.

Lillian Andersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons