Annons
Nyheter

Fler åkte till lantställen under valborg

Resor • Publicerad 4 maj 2020
I år verkar många storstadsbor ersatt majbrasan med lantstället. Arkivbild.
I år verkar många storstadsbor ersatt majbrasan med lantstället. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under valborg ökade resor från svenska storstäder till delar av landet med många lantställen, jämfört med förra året. Till exempel ökade övernattningsresorna från Stockholm till Norrtälje med nästan 50 procent, enligt siffror från Telia som analyserar anonymiserad och aggregerad nätverksdata.

– Typiska lantställen ökar. Det verkar som att man i stället för att gå till en majbrasa i närheten åkte till sitt lantställe, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.

Annons

Folkhälsomyndigheten har vid flera tillfällen uppmanat svenskar att avstå från onödiga resor, och enligt Telias siffror verkar uppmaningen ha följts bättre under påskhelgen då i princip inga rörelsemönster ökade jämfört med året innan.

– Man var inte lika restriktiv som under påsken, säger Kristofer Ågren.

Övernattningsresorna ökade också från Göteborg till kommuner längs den bohuslänska kusten. Från Malmö ökade övernattningsresorna till bland annat kommuner i Österlen.

Däremot rörde sig färre inom storstäderna jämfört med förra årets valborgsmässoafton.

– Generellt sett var det mindre rörelse över dagen men man åkte i stället och stannade över natten, säger Kristofer Ågren.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons