Annons
Nyheter

Över 200 döda i svältsektens spår – 600 saknas

Dödssiffran i utredningen om den så kallade svältsekten i östra Kenya stiger obönhörligen dag för dag.
Sammanlagt har 201 människor, varav många barn, hittats döda i massgravar. Ännu saknas omkring 600 personer.
Kenya • Publicerad 13 maj 2023
Poliser vid en av de massgravar som har hittats i östra Kenya. Arkivbild.
Poliser vid en av de massgravar som har hittats i östra Kenya. Arkivbild.Foto: AP/TT

Ytterligare 22 kroppar grävdes fram i en kustnära skog under lördagen, meddelar en kenyansk regeringstjänsteman. Dagen innan hittades kvarlevorna efter 29 människor. Samtliga kopplade till den kenyanska så kallade svältsekten.

Fortfarande saknas 600 människor, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Annons

Polisen tror att de flesta av dödsoffren, som hittats i en skog nära kuststaden Malindi, var anhängare till den självutnämnde pastorn Paul Nthenge Mackenzie, som har ställts inför rätta för att ha uppmanat sina följare att svälta sig för att "möta Jesus".

Sammanlagt 26 personer, inklusive Paul Nthenge Mackenzie och en grupp som hade till uppgift att se till att ingen bröt fastan eller lämnade skogen, sitter i polisförvar, enligt poliskommissarie Rhoda Onyancha. Även en andra pastor, den välkände tv-predikanten Ezekiel Odoro, är åtalad i samma fall.

Obduktioner visar att de flesta som hittats dött av svält, enligt myndigheterna. Men vissa offer, däribland barn, rapporteras ha kvävts, strypts eller misshandlats till döds.

Enligt ett rättsdokument som polisen lämnat in till domstolen saknade några av kropparna organ och en teori som utreds är att sekten handlade med mänskliga organ i en välkoordinerad insats med flera personer inblandade.

Kenyas president William Ruto har med anledning av sektmorden inlett en speciell insats i syfte att komma till rätta med hur religiösa aktiviteter regleras, utan att inkräkta på religionsfriheten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons