Annons
Nyheter

Fler får medicinsk cannabis på recept

Medicin • Publicerad 12 juni 2022
Sativex, ett receptbelagt läkemedel baserat på cannabis. Arkivbild.
Sativex, ett receptbelagt läkemedel baserat på cannabis. Arkivbild.Foto: Luis Hidalgo/AP/TT

Förskrivning av det cannabisbaserade preparatet Sativex ökade med 57 procent i fjol, från 415 till sammanlagt 650 patienter, rapporterar SVT Nyheter.

– Förskrivningen av Sativex är från låga tal och kan variera från år till år. Vi har inte fått några signaler på att det kan vara någon felaktig förskrivning som gör att det finns risk för patientskada, säger Karl-Mikael Kälkner, klinisk utredare på Läkemedelsverket till tv-kanalen.

Annons

Munhålesprejen Sativex, som produceras av det spanska läkemedelsbolaget Almirall, godkändes i Sverige i januari 2012. Läkemedlet används i behandlingen av patienter med sjukdomen multipel skleros (ms) som angriper det centrala nervsystemet, och ges till patienter för att lindra spasticitet när andra läkemedel inte fungerar tillräckligt bra.

Mer än hälften av alla ms-patienter drabbas av spasticitet, som ger krampartad spänning i muskler och ofrivilliga muskelsammandragningar, enligt TLV.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons