Annons
Nyheter

Fler flyr vulkanutbrottet på Java

Indonesien • Publicerad 5 december 2022
Män bär på killingar medan de evakueras från en by som drabbats av vulkanen Semerus utbrott på Java, Indonesien.
Män bär på killingar medan de evakueras från en by som drabbats av vulkanen Semerus utbrott på Java, Indonesien.Foto: Imanuel Yoga/AP/TT
Indonesiens största vulkan Semeru fick under söndagen ett utbrott.
Indonesiens största vulkan Semeru fick under söndagen ett utbrott.Foto: Johan Hallnäs/TT

Fler bybor från orter nära vulkanutbrottet på Java har evakuerats, och närmare 2 500 människor har nu tvingats fly sina hem. Trots att vulkanen Semerus aktivitet avtagit, varnar myndigheter för heta askmoln och kallnande lavaflöden.

Undantagstillstånd är utlyst i två veckor. Myndigheterna delar ut munskydd till människor som skydd mot askan, samtidigt som offentliga kök sätts upp för de evakuerade.

Under måndagsmorgonen fick tiotals människor tillfälligt återvända till sina hem i Lumajang-distriktet för att hämta personliga tillhörigheter. Somliga hämtade boskap medan andra bar på tv-apparater på väg tillbaka till skyddet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons