Annons
Nyheter

Fler förgiftningar på grund av virustvätt

Coronaviruset • Publicerad 3 maj 2020
Blekmedel ransoneras i amerikanskt köpcenter, då efterfrågan skjutit i höjden på grund av covid-19. Arkivbild.
Blekmedel ransoneras i amerikanskt köpcenter, då efterfrågan skjutit i höjden på grund av covid-19. Arkivbild.Foto: Brynn Anderson/TT

Användandet av desinfektionsmedel under pandemin har ökat antalet förgiftningsfall i USA med drygt 20 procent, enligt det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC. Ofta handlar det om att olika rengöringsmedel blandas på ett felaktigt sätt, vilket resulterar i giftiga gaser. En kvinna ska exempelvis ha rengjort matvaror med en blandning av blekmedel och vinäger, vilket gav upphov till klorgas som skadade hennes lungor.

På nyhetssajten Chemistry World varnar forskaren Olga Kuzmina vid Imperial College London för att på eget bevåg blanda olika rengöringsmedel. Om man ändå gör det och lösningen börjar bubbla eller ge ifrån sig väsande ljud bör man snabbt försöka spä ut med vatten, eller evakuera rummet och ringa efter hjälp.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons