Annons
Nyheter

Fler i behov av hjälp när matpriserna stiger

De hushåll som har det allra tuffast nu, kan få det ännu tuffare i höst. När matpristoppen än inte tros vara nådd förbereder sig den sociala matbutiken Matmissionen för ett ännu högre tryck.
Ekonomi • Publicerad 15 augusti 2022
Isa Aybar, som är sjukpensionär, har handlat på Matmissionen i Hallunda sedan i våras när priserna började stiga kraftigt.Foto: Maja Suslin/TT
Alexandra Matrai, verksamhetsområdeschef på Matmissionen.Foto: Maja Suslin/TT
Isa Aybar är orolig för att priserna kan stiga ännu mer i höst.Foto: Maja Suslin/TT
Fler barnfamiljer har fått det svårare att sätta mat på bordet, enligt socialchef Stina Kelly.Foto: Maja Suslin/TT

När Matmissionen i Hallunda i Stockholm ska öppna för dagen sträcker sig kön redan lång utanför den sociala matbutiken. Här kan medlemmar, som har en månadsinkomst som understiger 11 190 kronor, köpa mat till en tredjedel av priset i vanliga matbutiker.

Hushåll med redan låga inkomster har fått det ännu tuffare sedan priserna började stiga kraftigt med inflationen under årets första halvår.

Ansökningar flödar in

Annons

Särskilt matpriserna har skjutit i höjden. I samma takt som priserna har stigit har trycket blivit högre på Matmissionen, enligt Alexandra Matrai. Antalet medlemmar har ökat med cirka 30 procent hittills i år, den högsta ökningstakten sedan den första butiken öppnade 2015.

– Ansökningar flödar in konstant. Vi har valt att inte aktivt marknadsföra oss sedan vi öppnade i Hallunda februari för att vi ska kunna hantera inflödet av ansökningar och nya medlemmar, säger hon.

Sjukpensionären Isa Aybar är en av Matmissionens medlemmar. Han började handla i den sociala matbutiken i våras när priserna började stiga och det har hjälpt honom med ekonomin.

– Det har blivit mycket dyrare i andra matbutiker. Vissa affärer vågar man inte ens gå in i nu, säger han.

Det har blivit mycket svårt att få ihop ekonomin på grund av prisökningarna, på bland annat mat, enligt Isa Aybar.

– Vi sjukpensionärer och pensionärer märker av det men kan inte göra någonting.

Han är orolig inför hösten när priserna väntas fortsätta stiga.

– Vi är oroliga över att det kommer att bli värre. Vi hoppas på att det ska bli bättre men just nu finns det ingen ljuspunkt. Det är jättetufft.

Flest barnfamiljer

Runt 40 procent av kundgruppen uppger att de är barnfamiljer. Under våren har även medlemsansökningarna ökat inom flera målgrupper, däribland sjukskrivna, arbetslösa och pensionärer, berättar Alexandra Matrai.

– Det är kämpigt för många. Vi har också märkt att fler som ligger över vår inkomstgräns (på 11 190 kronor reds. anm.) ansöker, när de har fått det svårare att få ihop sin ekonomi på grund av omkostnaderna, varav mat är en av dem, säger Alexandra Matrai.

Annons

För många barnfamiljer med små marginaler har det blivit svårt att kunna sätta mat på bordet, enligt Stockholms stadsmission, vars verksamhet erbjuder stöd till personer som är i behov av mat, boendelösningar eller av gemenskap.

Antalet personer som är i behov av stöd har ökat kraftigt jämfört med tidigare, berättar socialchefen Stina Kelly. Den delen av verksamheten som erbjuder lunch till ett reducerat pris har sett en fördubbling i antalet personer, från att snitta på drygt 60 personer om dagen till 120 personer dagligen.

"Klump i magen"

Många av de människor som Stockholms stadsmission möter berättar att de skulle ha svårt att klara sig om det inte vore för deras stöd, enligt Stina Kelly.

– Det är allvarligt, och självklart är det en utveckling som oroar oss starkt. Det är på väg att bli en akut situation, för det har blivit ännu dyrare nu för personer som tidigare klarade sig på marginalen, säger hon.

Matmissionen förbereder sig inför en höst med ett ännu större tryck, med att öppna ytterligare en butik i Kista i samarbete med aktörerna i dagligvarubranschen.

– Fler än tidigare kommer att ansöka om medlemskap, definitivt. Jag tror att vi behövs mer nu än någonsin, säger Alexandra Matrai.

Fakta: Sociala matbutiker

I sociala matbutiker kan människor som lever i ekonomisk utsatthet bli medlemmar och handla mat för en bråkdel av priset i vanliga butiker. Även icke-medlemmar får handla, men då inte till rabatterat pris.

Varorna som säljs doneras av livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln. Det kan vara färskvaror med ett kort bäst före-datum, felmärkta produkter eller annat överskott.

Stockholms Stadsmission har fyra Matmissionen-butiker. De ligger i Jakobsberg, Hägersten, Hallunda och Handen. Butiker med liknande koncept finns i andra delar av landet, som till exempel Maträtt som finns i Flatås och i Rannebergen i Göteborg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons