Annons
Nyheter

Fler konkurser i krogbranschen: "Akut läge"

November blev en nattsvart månad för hotell- och krogbranschen. Nu ökar konkurserna igen.
Ekonomi • Publicerad 1 december 2020
Restaurangbranschen är en av de branscher som drabbats hårt av smittskyddsrestriktioner under coronapandemin. I november märks åter en ökning av antalet konkurser i branschen, enligt UC. Arkivbild.
Restaurangbranschen är en av de branscher som drabbats hårt av smittskyddsrestriktioner under coronapandemin. I november märks åter en ökning av antalet konkurser i branschen, enligt UC. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under sommaren och de följande månaderna skedde en viss återhämtning i hotell- och restaurangbranschen. Men ökad smittspridning och nya, hårdare restriktioner har nu åter fått intäkterna att åter rasa brant.

– Den 1 november var omsättningen ungefär 30 procent lägre än normalt. I slutet av november var vi på minus 75 procent. Det är svarta pisten utför, säger Thomas Jakobsson.

Liten motståndskraft

Annons

Efter mer än åtta månader av kris är den ekonomiska motståndskraften, trots stödåtgärder, på en miniminivå, på vissa håll obefintlig. Och en ökning av konkurserna i branschen är redan ett faktum.

Efter flera månader med en positiv utveckling noteras ett trendbrott när det gäller konkurser i flera branscher: transportbranschen, partihandeln och hotell- och restaurang.

Inom hotell- och restaurangbranschen ökade konkurserna med 12 procent i november jämfört med samma månad förra året, enligt kreditupplysningsföretaget UC.

– Även om det är en hög siffra är det en ganska beskedlig ökning än så länge och vi befarar att det kan bli ganska mycket värre inom kort, säger Thomas Jakobsson.

– För varje dag blir det värre och för varje dag som går kommer fler företag att ge upp.

Många söker a-kassa

Hotell- och restaurangfacket (HRF) ser en fortsatt hög tillströmning av arbetslösa som söker ersättning, mellan 800-1 000 personer i veckan söker a-kassa.

– Det är högt tryck. Redan i år har vi betalat ut ersättning till 23 300 unika individer, säger Malin Ackholt, förbundsordförande på HRF.

– Vi har en fortsatt hög andel som söker ersättning och vi ser att de här ytterligare restriktionerna som branschen har drabbats av och att det fortfarande en kräftgång – ansökningarna är ett resultat av det.

Osäkerheten inför de kommande månaderna är stor. Nya stöd har utlovats i form av förlängda korttidspermitteringar och omställningsstöd. Men några beslut är inte fattade och frågan är vilka som har råd att vänta på det, enligt branschen.

– I en redan extremt ansträngd situation kan det bli droppen som får bägaren att rinna över, säger Thomas Jakobsson.

Fakta: Konkursstatistik för november

Efter flera månader med en positiv utveckling märks åter en kraftig ökning av antalet konkurser i transportbranschen, partihandeln och inom hotell och restaurang.

I transportbranschen ökade konkurserna med 26 procent, i partihandeln (där bland annat grossistföretag som levererar till restauranger finns med) var ökningen 16 procent och inom hotell- och restaurang var ökningen 12 procent, jämfört med november förra året.

Dock finns en del positiva signaler. Konkurserna totalt sett minskade med 4 procent i riket i november, jämfört med november i fjol. I detaljhandeln minskade konkurserna med 2 procent och inom byggindustrin noteras en minskning med 3 procent.

Källa: UC

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons