Annons
Nyheter

Fler lärartjänster i farozonen

Ett stort antal lärartjänster hotas i Alvesta kommun. Orsaken är färre elever och barn- och ungdomsförvaltningens minskade budgetram.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2006

En rundringning till rektorerna i kommunen visar att uppemot 25 lärartjänster kan försvinna under året. Barn- och ungdomsförvaltningens budgetram har minskats med 3,6 miljoner kronor. Dessutom ska tidigare underskott arbetas ner. Det, och minskade elevantal, är anledningen till nedskärningarna.

- Vi är mitt uppe i arbetet ute på skolorna. Rektorerna ser över verksamheten och letar efter möjliga besparingar, säger Lenah Thuresson, chef vid barn- och ungdomsförvaltningen.

Annons

Minskar på Grönkulla

Elevantalet sjunker mest på Grönkullaskolan i Alvesta som till hösten har 60 färre elever än i dag. Redan vid årsskiftet drogs fyra tjänster in, men rektor Bernt Friberg vill inte spekulera i hur det blir till hösten.

Även Moheda drabbas hårt. Rektor Anne Hallberg säger att flera tjänster kommer att försvinna. Samtal har inletts med facket och andra berörda.

Oroliga lärare

- Vi känner oss osäkra på vad som kommer att hända. Som det är nu måste vi göra om hela organisationen. Frågan är bara hur, säger Anne Hallberg.

Hon berättar att lärarna på skolan är oroliga och denna osäkerhet kan också börja visa sig bland barnen.

Liknande beskrivningar kommer även från en annan skola i norr, Vegbyskolan.

Enligt rektor Lisbeth Lindström är några tjänster hotade och några tjänster betyder mycket på en liten skola.

- Vi går väl ingen ljusare framtid till mötes som det ser ut nu, utan befinner oss fortfarande i nedförsbacke, säger Lisbeth Lindström.

I dag inleds diskussioner mellan barn- och ungdomsförvaltningen och rektorerna ute på skolorna.

Annons

Tresiffriga tal

Lenah Thuresson berättar att elevtalen sjunkit konstant sedan år 2001 och i takt med detta har även antalet lärare minskat.

Det totala antalet tjänster som försvunnit under de senaste åren börjar närma sig tresiffriga tal.

- Lärartätheten har inte varit något stort problem under de senaste åren, men det kommer nog att hända i år.

- Tidigare har vi precis lyckats hålla näsan över vattnet.

Hur ska skolan fungera i framtiden?

- Det är en bra fråga, säger Lenah Thuresson som inte kan ge något svar.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons