Annons
Nyheter

Fler omärkta gravar kan ha hittats i Kanada

Kanada • Publicerad 2 mars 2022
Kanadas premiärminister Justin Trudeau besöker en plats med omärkta gravar i provinsen Saskatchewan i juli 2021.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau besöker en plats med omärkta gravar i provinsen Saskatchewan i juli 2021.Foto: Liam Richards/AP/TT

Ytterligare omärkta barngravar kan ha hittats i Kanada. En undersökning med markradar vid en tidigare skola i norra Alberta visar att 169 troliga gravar, där kvarlevor från saknade barn från ursprungsbefolkningen tros ligga, har hittats.

Skolan drevs av katolska kyrkan från 1894 till 1961. Hittills har det i Kanada upptäckts över 1 500 sådana omärkta gravar vid liknande skolor.

Annons

Skolorna drevs av katolska kyrkan på uppdrag av de kanadensiska myndigheterna, med det uttalade syftet att "assimilera" barnen. Flera utredningar pågår och enligt myndigheterna antas över 4 000 barn ha försvunnit på skolorna.

Cirka 150 000 barn från ursprungsbefolkningen tvingades gå i skolorna mellan 1831 och 1996. Där utsattes många av dem för vanvård och övergrepp, enligt en sanningskommission.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons