Annons
Nyheter

Fler oroliga hör av sig till Kronofogden

Allt fler personer hör av sig till Kronofogden för att de är oroliga över högre priser på mat, drivmedel och el.
Ekonomi • Publicerad 14 juni 2022
Kronofogden får samtal från människor som oroar sig över inflationen. Arkivbild.
Kronofogden får samtal från människor som oroar sig över inflationen. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg, TT

Inflationen i samhället blir särskilt kännbar för den som har skulder att betala av. Något som Kronofogden märker av i form av fler samtal som handlar om just det.

– Vi får många samtal från personer som oroar sig. Det syns ännu inte i vår statistik över skuldsatta, men vi följer den här utvecklingen, säger Reza Saleh Baars, sektionschef på Kronofogden.

Barn oroar sig ofta

Annons

Enligt henne är barn särskilt utsatta.

– Barn oroar sig ofta för familjens ekonomi och kan känna sig ensamma kring det, säger hon.

För tillfället lever 173 000 barn i en familj där minst en av föräldrarna har skulder eller pågående skuldsanering hos Kronofogden. Det är 4000 färre än för ett år sedan, vilket hänger ihop med att antalet skuldsatta minskar generellt. Däremot är skulderna högre.

Ett skäl till att antalet skuldsatta minskar är bland annat att radio- och tv-avgiften har avskaffats. Det är också färre som får skulder relaterade till fordonsskatt.

Krockkudde under pandemin

– Men det handlar också om att den ekonomiska återhämtningen har varit stark. Olika stödpaket har mildrat effekterna av pandemin, säger Reza Saleh Baars.

För att hjälpa barn lite extra har Kronofogden ett samarbete med Bris. Myndigheten har nu också lagt upp särskild information på sin hemsida som riktar sig mot barn.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons