Annons
Nyheter

Fler orosmoln på arbetsmarknaden

Än syns inga tecken på stigande arbetslöshet till följd av den nya smittovågen.
Men orosmolnen har blivit fler, enligt Arbetsförmedlingen.
Ekonomi • Publicerad 16 november 2020
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén ser orosmoln. Arkivbild.
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén ser orosmoln. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetslösheten ligger still på 8,8 procent, visar förra veckans statistik. Och där har den legat i stort sett sedan i somras, till och med något sjunkande.

– Läget har varit stabilt under hela hösten, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Annons

Visserligen har många nya skrivit in sig som arbetslösa. Men lika många har hittat nytt jobb eller börjat plugga. Omvandlingen av den svenska arbetsmarknaden går nu fortare, enligt Sundén. Ett tydligt exempel är butiksjobb bort men fler på e-handelslager.

Frågan är vad som händer nu när den andra smittovågen sköljer över Sverige och stora delar av vår omvärld. Det lär påverka arbetsmarknaden.

– Ja, det tror jag, hur mycket är svårt att säga eftersom företagen fortsatt har tillgång till de här stöden, säger Annika Sundén.

I förra veckan förlängde regeringen både omställningsstödet och permitteringsstödet plus ytterligare hjälpåtgärder för företag som förlorat mängder av kunder.

Så det finns faktorer som drar åt två håll här, resonerar Annika Sundén. I oktober skruvade myndigheten något på sin prognos för arbetslösheten som då bedömdes toppa på 9,6 procent i april nästa år. Om den gäller fortfarande?

– Det är svårt att säga, säger Sundén.

Fakta: Siffror om arbetslösheten

I slutet av förra veckan var 454 330 personer eller 8,8 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det är oförändrat jämfört med veckan före.

Bland unga, 18–24 år, var arbetslösheten 11,9 procent, jämfört med 12,0 procent veckan dessförinnan.

838 personer varslades om uppsägning förra veckan, cirka 500 färre än veckan innan.

Källa: Arbetsförmedlingen

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons