Annons
Nyheter

Fler tvingas fly bränder i Kanada

Kanada • Publicerad 8 maj 2023
Rök från en brand i provinsen Alberta.
Rök från en brand i provinsen Alberta.Foto: Government of Alberta Fire Service/The Canadian Press/AP/TT

Fler än hundra skogsbränder härjar just nu i delar av Kanada och hittills har över 30 000 personer tvingats lämna sina hem i provinsen Alberta.

Albertas premiärminister Danielle Smith utfärdade i helgen undantagstillstånd i provinsen och uppger att situationen "saknar motstycke". Ett större antal bränder är fortsatt inte under kontroll.

Annons

Enligt Christie Tucker, talesperson för räddningstjänsten, är situationen "väldigt svår" i de norra delarna av Alberta. Hur många hus som förstörts i bränderna är oklart.

Även i angränsande provinsen British Columbia har bränder tvingat boende att lämna sina hem. De kommande dagarna väntas även stark vind, vilket riskerar ge ytterligare fart åt lågorna.

De västra delarna av Kanada har på senare år drabbats av mer extremt väder. Våren i Alberta har varit varm och torr och myndigheterna varnar för extrem brandrisk i stora delar av provinsen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons