Annons
Nyheter

Fler tyskar följde i Jürgens fotspår

När verktygskorrektören Jürgen Zwingelberg från Tyskland sökte jobb på Profilgruppen fick han omedelbar respons. I hans spår följde snart två kolleger från samma fabrik. I dag jobbar de på samma avdelning, har köpt hus och trivs förträffligt.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2006
Guido Dams, Martin Kowalski och Jürgen Zwingelberg lämnade jobb och hus i Tyskland för att flytta till Sverige. Foto: Lillian Petrovski
Guido Dams, Martin Kowalski och Jürgen Zwingelberg lämnade jobb och hus i Tyskland för att flytta till Sverige. Foto: Lillian PetrovskiFoto: 

Tyska turister är inte

något nytt i Sverige, inte heller att många av dem köper fritidshus. Att tyskar arbetskraftsinvandrar och flyttar med hela familjen är mindre vanligt.

Annons

Men det var vad Jürgen Zwingelberg, Guido Dams och Martin Kowalski från Ense i Tyskland gjorde. När Jürgen bestämde sig för att flytta till Sverige, följde hans två arbetskamrater efter. Nu delar de arbetsplats igen, på Profilgruppen i Åseda.

Semestrat i Sverige

Jürgen hade under många år semestrat i Sverige, bland annat i Lappland, där han och sambon vandrat och tältat under flera år. Men att resa hela sträckan var för långt, tyckte de, och sökte därför ett fritidshus i Småland att ha som bas för

sina semestrar. Valet föll på ett hus i Åfors, i närheten av Eriksmåla. Efter ett tag mognade tanken på att bosätta sig i huset permanent. Jürgen började leta jobb och hittade Profilgruppens hemsida.

- Jag ringde dit på våren, var där och tittade och i augusti, efter semestern 2004, började jag.

Läsa om Sverige

Då hade även Guido planer på att flytta.

- Vi hade pratat om

Irland, men vi har två hundar och det var inte tillåtet att föra in dem. Så när Jürgen frågade om vi inte kunde flytta hit började vi läsa böcker om Sverige och förberedde oss för flytten.

Guido har fru och två döttrar, 11 och 14 år, som nu går i skola i Lenhovda och Älghult. Han säger att det inte var lätt för flickorna i början. Men nu har de fått nya kompisar, samtidigt som de håller kontakt med sina gamla, skriver brev och ringer.

Annons

Familjen letade efter en lugn plats att bo, berättar han. I Tyskland bodde de vid en anslutningsväg till ett industriområde där det var tung trafik hela dygnet. Här hittade de ett hus i Sävsjöström.

- Världens bästa plats! säger han glatt.

Yngst i gänget

Några månader senare, i maj i år kom också Martin, yngst av dem med

sina 32 år. Även han kom från samma pressverk i Tyskland och hade läst in en fyra-årig teknisk utbildning. Två gånger har han varit i Sverige på semester, nu har han köpt en villa i Åseda. Martin är den ende av dem som inte har familj eller sambo.

Alla tre jobbar tillsammans på korrektörsavdelningen på Profilgruppen, där de ansvarar för att verktygen till profilerna blir funktionsdugliga och får de exakta måtten. Verktygskorrektörer är en liten yrkeskategori, och det tar många år att lära sig yrket.

- Att få hit tre erfarna korrektörer var ett guldläge för oss, säger deras avdelningschef Anders Svensson, nöjt.

Martin, Jürgen och Guido trivs bra i Sverige och på jobbet, och tycker att de har fått stort stöd både från sin avdelningschef och arbetskamrater, och hjälp med språkkurs via företaget. Det har ändå varit en stor omställning, inte minst med språket och att arbetet här är uppbyggt på datorer. Jürgen säger skämtsamt att det var som att komma från medeltiden när han jämför med sitt jobb i Tyskland, där skulle allting göras på papper. Lönemässigt är skillnaden liten.

- Lönen är lite högre i Tyskland men levnadskostnaderna här lite mindre, så det blir ungefär samma nivå, konstaterar de.

Några problem med integrering har de inte upplevt.

- Vi har mötts av värme och hjälpsamhet överallt, säger Jürgen. Jag gillar den svenska mentaliteten och det där att svenskar är stela är bara en kliché.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons