Annons

Ukraina i behov av "konstant stöd"

Ukrainas behov av militärt stöd från väst kommer inte att minska, säger landets biträdande försvarsminister. Tvärtom.
Ukraina • Publicerad 5 juni 2022
En arbetare ser över platsen efter att ryska robotattacker förstört en byggnad tillhörande den ukrainska järnvägen.
En arbetare ser över platsen efter att ryska robotattacker förstört en byggnad tillhörande den ukrainska järnvägen.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

USA presenterade tidigare i veckan ett nytt militärt biståndspaket till Ukraina, där man bland annat utlovade långdistansvapen som en del av försändelserna.

– Väst måste förstå att det här stödet inte kan vara en engångsföreteelse, utan något som måste fortsätta till dess att vi vinner, fortsätter Hanna Maliar.

Annons

Rysslands president Vladimir Putin sade tidigare under söndagen i rysk tv att om Ukraina får nya långdistansvapen kommer hans militär att anpassa sina anfall efter det.

– Ryssland kommer att rikta in sina vapen på de mål som då blir relevanta, sade han.

Hårda strider i öst

I östra Ukraina rasar striden vidare i industristaden Sievjerodonetsk i länet Luhansk. Staden ses som avgörande för om Ryssland ska kunna ta kontroll över hela Donbassområdet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade i sitt dagliga tal till nationen i lördags att gatustrider pågår och att läget är "extremt svårt".

Luhansks guvernör Serhij Hajdaj säger i en intervju som delats på hans sociala medier att ukrainska styrkor har tryckt tillbaka de ryska styrkorna.

– Halva staden kontrolleras av våra styrkor, säger han.

Attack mot Kiev

Natten mot söndagen utsattes Ukrainas huvudstad Kiev för första gången sedan den 28 april för robotattacker.

Enligt en rådgivare till Zelenskyj, Serhij Lesjtjenko, skadades infrastruktur tillhörande Ukrainas statliga järnvägsbolag. Från ryskt håll uppges att attacken slog mot hangarer där stridsvagnar och andra bepansrade fordon "försedda av östeuropeiska länder" förvarades.

Inga dödsfall har rapporterats från attacken mot Kiev.

Även hamnstaden Odessa uppges av amerikanska CNN har utsatts för robotattacker under söndagsmorgonen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons