Annons
Nyheter

Flera gängkriminella ledare häktade

Sju ledargestalter i ett kriminellt nätverk har häktats efter polisingripanden i Sundbyberg, Borås och Spanien. De misstänka beskrivs som drivande i den senaste tidens skjutningar och sprängningar i Stockholm.
Brott • Publicerad 13 november 2020
Sju personer i ledarskiktet i ett kriminellt nätverk har i dag häktats efter att ha gripits i Sundbyberg, Borås och Spanien tidigare i veckan. Arkivbild.
Sju personer i ledarskiktet i ett kriminellt nätverk har i dag häktats efter att ha gripits i Sundbyberg, Borås och Spanien tidigare i veckan. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– De här individerna har haft en långtgående kriminell karriär. De tillhör ett högt ledarskikt i ett kriminellt nätverk, säger polisinspektör Anna Benedetti, som arbetar mot den grova brottsligheten vid polisen i region Stockholm

De misstänkta, som beskrivs ha varit verksamma runt Sundbyberg norr om Stockholm, greps tidigare i veckan.

Spansk polis

Annons

Med hjälp av spansk polis kunde först en av de misstänkta gripas under tisdagen. En dag senare greps de övriga sex i Borås och Sundbyberg. Under fredagen har samtliga häktats, misstänkta för flera fall av stämpling till mord, förberedelse till mord och grova vapenbrott. De har också legat bakom nyrekrytering till gängen, enligt polisen.

– Vi anser att de här individerna har varit väldigt drivande i de skjutningar och sprängningar som har varit över tid, säger Anna Benedetti.

Utredningen har pågått sedan i somras men de misstänkta har varit kända av polisen i flera år. En delförklaring till genombrottet tidigare i veckan är en internationell polisinsats som ägt rum under 2020.

Knäckte chatt

I samverkan med fransk polis har Europol lyckats knäcka de krypterade telefoner som personer i kriminella miljöer använt sig av för att kommunicera. På så vis har man kommit över viktiga chattkonversationer mellan nyckelpersoner i kriminella gäng.

– Det har bidragit till att vi i många ärenden har fått ett betydligt starkare bevisläge, just för att de kriminella skriver rakt ut vad de vill ha gjort och på vilket sätt. Det gäller även det här ärendet, säger hon och fortsätter:

– Det är vanligtvis svårt att visa på anstiftarledet, men nu har vi goda förhoppningar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons