Annons
Nyheter

Flera hundra år gamla skeppsvrak identifierade

Marinarkeologer har identifierat sex skeppsvrak från 1600- och 1700-talen i Djupasund utanför Karlskrona. Flera av dem har använts i krig. Efter att de tjänat ut sänktes de i sundet för att skydda örlogsstaden.
Marinarkeologi • Publicerad 10 mars 2022
Sex gamla skeppsvrak har identifierats i Djupasund utanför Karlskrona. På bilden skeppet Simpan.
Sex gamla skeppsvrak har identifierats i Djupasund utanför Karlskrona. På bilden skeppet Simpan.Foto: Jim Hansson/SMTM/TT

Det har länge varit känt att det ligger skeppsvrak på botten av Djupasund, men ingen har vetat hur många och vilka de har varit. Men nu har marinarkeologer på Museum of Wrecks, Vrak, utforskat och identifierat sex örlogsskepp med hjälp av arkivmaterial och träprover från vraken.

Flera av dem har varit med i sjöslag, bland annat det tredäckade linjeskeppet Enigheten som sjösattes 1696. Det 51 meter långa skeppet var bestyckat med drygt 90 kanoner och hade en besättning på över 700 man. Enigheten döptes senare om till Konung Fredrik och sänktes i Djupasund 1785.

Annons

Till de identifierade skeppen hör också linjeskeppet Wasa som deltog i flera sjöslag under kriget mot Ryssland 1788–1790. Skeppet såldes 1803 till Ostindiska kompaniet och gjorde en resa till Kina innan det återköptes i samband med kriget 1808–1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland.

De identifierade skeppen ska ingå i den dykpark som planeras i Karlskrona och där sportdykare och andra ska kunna ta del av vad som finns under vattenytan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons