Annons
Nyheter

Flera misstänkta muthärvor på bilbesiktningen

Brott • Publicerad 9 maj 2023
Minst fyra ärenden har uppdagats där besiktningsanställda misstänks ha tagit emot mutor. Arkivbild.
Minst fyra ärenden har uppdagats där besiktningsanställda misstänks ha tagit emot mutor. Arkivbild.Foto: AP/TT

Åklagare vid riksenheten mot korruption har de senaste två åren arbetat med fyra förundersökningar kopplade till besiktningsföretag. 37 personer misstänks ha tagit emot eller lämnat mutor, rapporterar Upsala Nya Tidning.

– Såvitt jag vet har det inom bilbranschen inte tidigare uppdagats muthärvor av detta slag med så många inblandade, säger åklagaren Hawjin Shamer till tidningen.

Annons

Ärendena finns på olika ställen i landet och två av dem har kopplingar till varandra. En tekniker i Skåne har åtalats för att ha tagit emot en lista på bilar som godkänts utan att ha varit på stationen.

– Lämnas en muta till en besiktningsman i samband med besiktning så ligger det ju i farans riktning att fordonen annars inte skulle ha godkänts eller att de överhuvudtaget inte varit föremål för besiktning. Det är oroväckande att det ute på vägarna kan finnas fordon som kanske knappt är i körbart skick, säger Shamer till UNT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons