Annons
Nyheter

Flera nya klusterutbrott på äldreboenden

Coronaviruset • Publicerad 11 november 2020
Flera större klusterutbrott av covid-19 har rapporterats på äldreboenden den senaste tiden. Arkivbild.
Flera större klusterutbrott av covid-19 har rapporterats på äldreboenden den senaste tiden. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Spridningen av covid-19 ökar även på landets äldreboenden. Nära 400 personer har smittats den senaste tiden i 34 olika utbrott på boenden, visar en analys som SVT Nyheter har gjort.

Granskningen utgår från rapporter som regionernas smittskyddsenheter har skickat till Folkhälsomyndigheten mellan den 21 september och den 28 oktober. Där rapporteras det om flera fall av större klustersmitta, där minst 15 personer smittats vid varje utbrott. I ett utbrott smittades 28 anställda och 13 äldre.

Annons

Antalet smittade är troligtvis fler eftersom siffrorna endast bygger på uppgifter som smittskyddsenheterna känner till och som de har utrett.

– Jag är jätteorolig för att det här kommer att fortsätta att öka. Därför skulle vi vilja se legala möjligheter för att införa besöksförbud på äldreboenden och legala möjligheter att isolera smittade dementa personer från de andra boende, säger Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på Sveriges kommuner och regioner, SKR, till SVT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons