1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Flera skogsbränder fick vattenbombas

Flera skogsbränder rasade i Sverige under lördagen. Med hjälp av helikoptrar som kunde vattenbomba områdena har räddningstjänsterna lyckats få kontroll över bränderna. Samtidigt kommer flera styrkor vara på plats för att hålla koll på områdena under natten.
En av skogsbränderna i närheten av Gävle har vattenbombats av två helikoptrar. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Både i Jämtland och i Gästrikland bröt skogsbränder ut under lördagen. Det torra vädret gjorde att det var svårt att få kontroll över bränderna som härjade dels i ett skogsområde nära orten Bispgården i Jämtland, dels mellan Gävle och Ockelbo.

Gävleborgsbranden täckte ett skogsområde på 400 gånger 1 000 meter men med hjälp av helikoptrar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, lyckades man genom vattenbombning få kontroll över branden.

– Vi kommer att finnas på plats under natten med våra styrkor för att se så att inga lågor slår upp igen, säger Madelene Andersson, kommunikationsstrateg vid Gästrike räddningstjänst.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Totalt var drygt 20 brandmän delaktiga i att begränsa och bekämpa branden utanför Gävle under dagen.

Även i Jämtland

Jämtlandsbranden fick också bekämpas med helikoptrar tillsammans med åtta enheter från fyra brandstationer från Räddningstjänsten Jämtland. Totalt var det en storlek av sex fotbollsplaner som brann i den otillgängliga terrängen.

– Vi har lyckats ringa in branden där och bevakar den under natten. Förhoppningsvis kan vi lämna över ansvaret till markägarna under morgonen, säger Johan Wickenberg, inre befäl vid Räddningstjänsten Jämtland.

Flera av brandmännen på plats vid skogsbränderna vittnade under lördagen om att det varit mycket torrt i skogen.

– De säger att det knastrar när man går i skogen. Det är nästan sommarvärme här och med lite vind som ligger på kan det brinna bra, säger Wickenberg.

Eldningsförbud

På SMHI:s hemsida framgår det att det råder en risk för gräsbränder i hela landet, med bara Lapplandsfjällen som undantag.

Det torra vädret gör att räddningstjänster runt om i landet har fått vidta åtgärder. Storstockholms brandförsvar har gått ut med en avrådan från eldning i Stockholmsområdet. Även i Uppsala har man gått ut med en avrådan. Och i Dalarna har en del skogsbränder rasat tidigare i veckan, vilket gjort att eldningsförbud råder i området.

– Vi ser att det är en ihållande torka som råder och att det kommer att hålla i sig framöver. Det är därför detta beslut har tagits, säger Johan Nordin, inre befäl vid räddningstjänsten Dala mitt.

Läs mer

Coronaviruset

Väktare sätts in i Borgholm – ska se till att folk håller avstånd

Kommun anlitar vaktbolag för att säkra avstånden i turiststaden.

Trafikolycka

Trafikolycka: Påkörd cyklist i Växjö – förd till sjukhus

Räddningstjänsten och polis har larmats till Vikingarondellen där det ska ha skett en trafikolycka.

Evedal

Ny start för Evedals värdshus: ”Viktigt att hålla öppet för lokalborna”

Efter konkurs tidigare i år är det äntligen dags för Evedals värdshus att öppna igen. Denna gång med en ny entreprenör, Peter A. Eldon.

Damallsvenskan

Jennie Nordin söker uppryckning hos DFF: ”Vi kan prestera bättre fotboll”

Ännu en tuff match väntar för Växjö DFF då man under onsdagskvällen ska ta emot FC Rosengård, som är favorittippade av flertalet experter.

Näringsliv

Cirkeln slöts när hon öppnade Älmhults fjärde begravningsbyrå

Anne-Maries begravningsbyrå huserar i lokaler med historisk anknytning.

SMP granskar • Vårdboendet förblir stängt

Jerry Carlqvist efter den massiva kritiken mot Rosenhill: ”Jag gillar inte att smita ut bakvägen”

IVO:s beslut att stänga Rosenhill kom som en chock. Nu har Jerry Carlqvist bestämt sig för att reda ut problemen.