Annons
Nyheter

Flexibla revben hindrar boan från att kvävas

Forskning • Publicerad 3 april 2022
Flexibel. Arkivbild.
Flexibel. Arkivbild.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Flexibla revben hindrar boaormen från att själv dö när den kväver sina byten. Det visar en studie från Brown University i USA.

När boaormen kväver sitt offer till döds drar den åt sin egen kropp runt offret vilket betyder att den rent logiskt sett borde kvävas till döds under processen. Men forskare har upptäckt att ormen tycks kunna röra på olika delar av revbenen oberoende av varandra och på så sätt kan främre delen av kroppen krama sitt offer, medans revben längre bak rör sig och bidrar till lungorna får syre, rapporterar Vetenskapsradion.

Studien, som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Experimental Biology, gjordes bland annat genom att spänna fast ett band på boaormar för att hindra deras rörelser. Därefter röntgades ormen för att se hur benen rördes under processen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons