Annons
Nyheter

Flickorna bättre än pojkarna i alla skolämnen

Utbildning • Publicerad 2 december 2020
Flickorna är bättre än pojkarna i samtliga ämnen i skolan, visar en granskning av tidningen Läraren. Arkivbild.
Flickorna är bättre än pojkarna i samtliga ämnen i skolan, visar en granskning av tidningen Läraren. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Flickorna är bättre än pojkarna i samtliga ämnen i skolan, visar en granskning av tidningen Läraren som gått igenom slutbetygen i alla ämnen i årskurs 9.

Sedan det nuvarande betygssystemet infördes 2012/2013 har dessutom skillnaderna i de flesta ämnen ökat.

Annons

Även inom idrott och hälsa, där pojkarna varit bäst i decennier, har nu flickorna gått om. Där är snittpoängen visserligen fortsatt densamma, men fler flickor hade betyget A i våras.

I genomsnitt har flickorna 12 procent högre genomsnittspoäng.

Förutom att ha högre genomsnittspoäng i varje ämne har fickorna även många fler toppbetyg, med dubbelt så många A i genomsnitt som pojkarna.

Skillnaden mellan könen fortsätter även i gymnasiet. Bland annat var det 80,8 procent av flickorna i gymnasiet som gick ut med grundläggande högskolebehörighet 2019. För pojkarna var siffran endast 66,4 procent, visar Lärarens granskning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons