Annons
Nyheter

Flytande boende eldar på brittisk asyldebatt

Hundratals båtflyktingar ska inhysas på en pråm när Storbritannien lägger om sin asylpolitik. Beslutet väcker motstånd från både lokalbor och människorättsgrupper.
På sikt hoppas regeringen också kunna flytta migranter utomlands.
Storbritannien • Publicerad 1 augusti 2023
Bibby Stockholm på plats i hamnen i Portland i sydvästra England. Bilden är från den 21 juli.
Bibby Stockholm på plats i hamnen i Portland i sydvästra England. Bilden är från den 21 juli.Foto: Andrew Matthews/AP/TT
Ett av rummen ombord pråmen Bibby Stockholm.
Ett av rummen ombord pråmen Bibby Stockholm.Foto: Andrew Matthews/AP/TT

"Bibby Stockholm kan hysa upp till 222 gäster i högkvalitativa rum med eget badrum." Så beskriver företaget som hyr ut pråmen dess hytter i ett reklamblad.

Den brittiska regeringen har dock beslutat att inhysa mer än dubbelt så många, drygt 500 asylsökande, i det flytande boendet. Enbäddssängarna har därför bytts ut till våningssängar.

Annons

Det uttalade målet är att minska asylboendekostnaderna genom att flytta en del av de omkring 51 000 människor som i nuläget är inhysta på hotell runt om i Storbritannien i väntan på att få sina asylärenden prövade. Nya boendeplatser är även på gång i tidigare militärbyggnader och målet är att kunna flytta runt 3 000 personer till i höst, enligt inrikesdepartementet.

"Flytande fängelse"

Bibby Stockholm, som tidigare bland annat hyrts in som tillfälligt arbetsplatsboende vid vindkraftverksbyggen i Piteå 2018, angjorde hamnen i Portland i sydvästra England häromveckan. Men något varmt välkomnande blev det inte. Pråmen möttes av protester – från två olika läger.

"Inga flytande fängelser", löd ett av plakaten från asylrättsaktivister som samlats utanför hamnen och som är kritiska såväl mot de förhållanden som kommer att råda på boendet som mot regeringens restriktiva flyktingpolitik. Farhågor har väckts bland annat kring brandsäkerheten på pråmen med anledning av dess trånga korridorer och att enmanshytterna nu ska hysa två personer.

"Nej till pråmen" löd också budskapet från den andra gruppen demonstranter. Deras oro gäller dock de asylsökandes ankomst till halvön Portland, med omkring 12 000 invånare.

– Jag skulle inte ge mig ut på egen hand när de kommer hit, sade en demonstrant till The Guardian.

Omdebatterat lagpaket

Pråmen ska ligga i hamnen under minst 18 månader. En första grupp om 50 män ska enligt plan flyttas till boendet under tisdagen. Det handlar om asylsökande som tagit sig till Storbritannien från Frankrike över Engelska kanalen – en grupp som hamnat i centrum för en allt hetare migrationspolitisk debatt i Storbritannien.

2022 gjorde omkring 45 000 människor den riskabla resan i små, ofta överfulla, båtar.

Den konservativa regeringen har lovat att få stopp på båtresorna över kanalen genom en avskräckande politik. Nyligen klubbades ett länge omdebatterat lagpaket igenom som ger myndigheterna rätt att omedelbart frihetsberöva de som anländer illegalt med båtar, och deportera dem till deras hemländer eller till ett "säkert" tredje land.

Kritiseras av FN

Planen att skicka asylsökande till Rwanda stoppades tidigare i sommar av en brittisk domstol med hänvisning till brister i Rwandas asylsystem. Regeringen hoppas dock kunna överklaga beslutet i Högsta domstolen.

De nya lagarna strider mot internationell rätt, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR, som påpekar att de innebär att många migranter kommer att förvägras rätten att söka asyl i Storbritannien.

Annons

Minst 60 procent av de som kom i båtar över Engelska kanalen i fjol har flytt krigshärjade områden eller förtryckande regimer och har flyktingskäl i Storbritannien, enligt en analys av organisationen Refugee council, som ger stöd åt flyktingar. Organisationen påpekar att de flesta saknat möjlighet till lagliga och säkra flyktingrutter.

Fakta: Storbritanniens nya migrationslag

Lagpaketet Illegal Migration Bill lades fram i mars och röstades efter många turer slutligen igenom i ett sista steg i det brittiska parlamentets överhus den 20 juli.

Personer som tar sig till Storbritannien illegalt ska frihetsberövas och deporteras till sitt hemland eller till ett så kallat "säkert" tredje land. Inrikesministern blir skyldig enligt lag att se till så att detta efterlevs.

De som grips och deporteras får ingen möjlighet att få sina asylskäl prövade i Storbritannien och förbjuds från att återvända till landet. Om de inte kan skickas tillbaka till sina hemländer ska deras asylskäl prövas i ett tredje land. Den brittiska regeringen har slutit en överenskommelse med Rwanda om att skicka migranter dit. Planen har dömts ut av en brittisk domstol, men regeringen hoppas få beslutet prövat i Högsta domstolen.

Regeringen beskriver grundtanken bakom Illegal Migration Bill så här: "Om människor vet att det inte finns någon chans för dem att få stanna i Storbritannien så kommer de inte att riskera sina liv och betala kriminella tusentals pund för att ta dem hit."

Källa: gov.uk

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons