Annons
Nyheter

Flytt av Björkhagabarn blir besparing

Virestads föräldraförening anlitade en egen ekonom för att utreda Björkhaga. Men ekonomen kom fram till samma slutsats som kommunen gjort; en flytt av Björkhagabarnen innebär en besparing för Älmhults kommun.
Nyheter • Publicerad 24 april 2004

Diskussionen kring förskolan Björkhaga har varit en het fråga länge. Under förra året lade barn- och grundskolenämnden fram ett förslag om att flytta Björkhaga förskole- och fritidsverksamhet till Virestads skola. Det skulle enligt nämnden ge Älmhults kommun en besparing på cirka 200 000 kronor.

Föräldraföreningen reagerade starkt på besparingsförslaget och beslutade i år att anlita en egen ekonom för att själva göra en egen utredning om Björkhagas ekonomi.

Annons

"Fullständig rapport omöjlig"

- Det visade sig att vår ekonom kom fram till ungefär samma slutsats som kommunen, säger Henric Glinghammar ordförande i Virestad föräldraförening.

Han menar dock att en fullständig rapport i dagsläget är omöjlig eftersom man inte vet vad det krävs för förändringar av Virestad skola om förskolebarnen ska flyttas dit.

Kan bli hyreshöjning

- För närvarande ligger hyran av skolan på cirka 750 kronor per kvadratmeter. Om den måste byggas ut, vilket vi kommer att kräva, kommer det kanske en hyreshöjning. Hur mycket påverker det då besparingen? undrar Glinghammar.

Virestads föräldraförening vill inte bara se en besparing utan även en förbättring av verksamheten.

- Vi vill vara med och utveckla den nya verksamheten vid en eventuell flytt. Vi vill även ge våra åsikter och synpumkter angående utbyggnaden av skolan,

säger Glinghammar.

Henric Glinghammar säger att alla frågor som föräldraföreningen har angående Björkhagasituationen ska bli besvarade i och med att den strukturutredning kommunen arbetar med för tillfället blir klar.

- Så det vore ju bra om den utredningen blir klar så fort som möjligt.

Annons

Kommunalråd Monica Haider (s) säger att det inte finns något datum då utredningen ska vara klar.

Nytt möte den 12 maj

- Barn- och grundskolenämnden kommer att ha ett nytt möte den 12 maj. Då ska pusselbitarna från skolorganisationen i kommunen vara utlagda, säger hon. Men ett beslut i frågan kommer att låta vänta på sig.

- Då vi fått in all information ska vi gå igenom det och sedan ta beslut vid nästa fullmöktigemöte, menar Monica Haider.

Elisabeth Anderberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons