Annons
Nyheter

FN: 500 civila dödade i massaker i Mali

Mali • Publicerad 12 maj 2023
Malis militärchef Oumar Diarra. Arkivbild.
Malis militärchef Oumar Diarra. Arkivbild.Foto: AP/TT
500 civila dödades av maliska och utländska soldater i byn Moura i Mali i mars 2022, enligt en ny FN-rapport.
500 civila dödades av maliska och utländska soldater i byn Moura i Mali i mars 2022, enligt en ny FN-rapport.Foto: Johan Hallnäs

Det finns "rimliga skäl" att anta att 500 civila dödades av maliska och utländska soldater i byn Moura i Mali i mars 2022, enligt en ny FN-rapport.

Rapporten, som publiceras av FN:s kontor för mänskliga rättigheter (OHCHR), kretsar kring en händelse som inträffade i Moura mellan 27 och 31 mars 2022.

Annons

"Vi har rimliga skäl att anta att minst 500 civila dödades – i strid mot folkrättsliga normer, regler och principer", skriver OHCHR. Sju barn och ett tjugotal kvinnor uppges vara bland offren, enligt FN.

Det är inte känt varifrån de utländska soldaterna kom, men militärjuntan i Mali, som tog makten vid en kupp 2020, har tidigare använt soldater från den ryska legosoldatgruppen Wagner.

Enligt FN-rapporten hade militärjuntan kontroll över området där Moura ligger när morden ägde rum.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons