Annons
Nyheter

EU: Stationsattack ett ryskt krigsbrott

FN-chefen António Guterres kräver att förövarna för järnvägsattacken i Kramatorsk hålls ansvariga. Över 50 personer dödades enligt ukrainska myndigheter, bland dem flera barn.
EU kallar det för ett krigsbrott från Rysslands sida.
Ukraina • Publicerad 9 april 2022
FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.
FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

FN:s generalsekreterare António Guterres beskriver attacken på järnvägsstationen i Kramatorsk som ett grovt brott mot internationell och humanitär rätt, och kräver i ett Twitterinlägg att förövarna hålls ansvariga.

"Dagens attack på en järnvägsstation i Ukraina dödade och skadade mängder av civila som väntade på att evakueras, inklusive kvinnor, barn och äldre", skrev FN-toppen på fredagen.

Annons

Minst 52 personer dödades, varav fem barn, enligt regionstyret. Ukraina anklagar Ryssland för att ligga bakom attacken, vilket Ryssland nekar till.

Biden fördömer

Även USA:s president Joe Biden pekar ut Ryssland som ansvarigt, och kallar det för "ytterligare ett fruktansvärt illdåd av Ryssland", och lovar hjälp med att utreda och dokumentera attacken.

Att Ryssland påstår att man inte var inblandad tror inte Pentagon på, enligt det amerikanska försvarshögkvarterets presstalesperson John Kirby.

– (Det ryska försvars)departementet offentliggjorde faktiskt först attacken, och sedan tog tillbaka den, när man såg uppgifter om civila offer. Vår bedömning är att det var en rysk attack, och att man använde sig av kortdistansrobotar för att genomföra den, säger han vid en pressträff.

"Ställas till svars"

EU skriver i ett uttalande att unionen är chockerad över händelsen och beskriver det som ett krigsbrott från Rysslands sida.

"De som är skyldiga till det här krigsbrottet måste ställas till svars. Det får inte finnas någon straffrihet för krigsbrott. EU stöder arbetet med att säkra utkrävandet av ansvar för brott mot mänskliga rättigheter och internationell humanitär lag", lyder en del av uttalandet publicerat av EU:s utrikestjänst.

Man skriver också att försök att dölja Rysslands skuld för sådana här brott är oacceptabelt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons