Annons
Nyheter

FN: Jämställdhet nästan 300 år bort

Det kommer att dröja nästan 300 år innan världen får se full jämställdhet mellan könen, varnar en ny FN-rapport.
Världen • Publicerad 7 september 2022
Flickor i en skola i Afghanistans huvudstad Kabul med blommor på de bänkar där klasskamrater som dödats suttit. Arkivbild.
Flickor i en skola i Afghanistans huvudstad Kabul med blommor på de bänkar där klasskamrater som dödats suttit. Arkivbild.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

"Med nuvarande takt beräknar vår rapport att det kommer att ta 286 år innan vi har stängt gapet i juridiskt skydd och fått bort diskriminerande lagar i världen, 140 år för kvinnor att få likställd representation i ledande poster på arbetsplatser och minst 40 år inom nationella parlament", skriver FN-organet UN Women, som sammanställt rapporten.

Nästan 300 år är långt från FN:s globala hållbara utvecklingsmål (SDG) från 2015, där målet var global jämställdhet till år 2030. UN Women konstaterar att vi är nästan halvvägs dit i tid men att världen inte förändras i tillräcklig takt.

Annons

"Med kriser som coronapandemin, klimatförändringarna, ökad ekonomisk och politisk oro har jämställdheten inte bara stannat av utan börjat gå bakåt. Över hela världen ser vi hur ökande motreaktioner mot kvinnors rättigheter hotar även etablerade skydd och friheter", skriver de.

Organisationen uppger att fler kvinnor och flickor lever i extrem fattigdom än män och pojkar och att 1,2 miljarder kvinnor och flickor vid årsskiftet levde i länder med betydande begränsningar i aborträtten. Och för att få slut på barnäktenskap måste förändringstakten gå 17 gånger snabbare än den gör i dag.

"Datan visar en tillbakagång som inte kan förnekas, deras liv har under de globala kriserna förvärrats när det gäller inkomster, säkerhet, utbildning och hälsa. Ju längre det tar innan vi kan vända på trenden desto mer kommer det att kosta oss alla", säger Sima Bahous, chef för UN Women, i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons