Annons
Nyheter

FN: Pandemin blir ett vägskäl för klimatet

Ländernas nuvarande planer på att minska sina utsläpp av växthusgaser ligger mycket långt från att klara Parisavtalet, enligt en ny FN-rapport. Men om återhämtningen efter pandemin riktas mot gröna lösningar kan målet finnas inom räckhåll.
Klimat • Publicerad 9 december 2020
Statliga återhämtningspaket i spåren av pandemin kan göra det möjligt att klara Parisavtalets mål, enligt en ny FN-rapport. Arkivbild.
Statliga återhämtningspaket i spåren av pandemin kan göra det möjligt att klara Parisavtalets mål, enligt en ny FN-rapport. Arkivbild.Foto: Andy Wong/TT

Sedan Parisavtalet undertecknades för fem år sedan har världens utsläpp av växthusgaser fortsatt att öka stadigt. Under 2019 nådde världens samlade utsläpp rekordnivån 59,1 miljarder ton koldioxidekvivalenter.

Och när forskare lägger ihop ländernas aktuella planer på att minska sina utsläpp av växthusgaser visar resultatet att det inte räcker på långa vägar för att nå Parisavtalets mål.

3,2 grader

Annons

Dessa beräkningar presenteras i senaste versionen av Emissions Gap Report, som sammanställs av FN:s miljöprogram UNEP. Rapporten visar att den globala uppvärmningen blir ungefär 3,2 grader i slutet av detta århundrade jämfört med förindustriell nivå, om länderna håller sig till sina nuvarande klimatlöften. Den uppvärmning som anses möjlig att hantera för vår civilisation är högst 2 grader – eller helst 1,5 grader – enligt FN:s klimatpanel IPCC.

Men rapportförfattarna pekar också på den stora möjlighet som världens länder nu har att skärpa sitt klimatarbete, genom att satsa på en grön återhämtning av ekonomin i spåren efter pandemin.

"Hjälpa till att bromsa"

Enligt forskarna bakom rapporten kan riktade stödåtgärder på exempelvis fossilfri verksamhet och återställda naturområden minska klimatutsläppen med upp till 25 procent fram till 2030. Det skulle enligt beräkningarna leda till 66 procents chans att klara tvågradersmålet.

– En grön återhämtning kan få bort en rejäl del av utsläppen av växthusgaser och hjälpa till att bromsa klimatförändringarna, säger UNEP:s chef Inger Andersen vid en presskonferens.

Men Inger Andersen tillägger att det krävs ytterligare långsiktiga satsningar och kraftigt skärpta klimatlöften, inte minst om det ska finnas en chans att klara Parisavtalets 1,5-gradersmål.

– Världens ledare har vidtagit kraftiga åtgärder mot pandemin. Jag uppmanar dem att sätta in lika kraftiga åtgärder i klimatarbetet, nu när världen behöver det som allra mest, säger Inger Andersen.

Hittills har endast en fjärdedel av G20-länderna avsatt åtminstone någon del av det statliga återhämtningsstödet till grön återhämtning, konstaterar rapportförfattarna.

Endast 0,01 grader

Under pandemiåret 2020 beräknas utsläppen av växthusgaser minska globalt med ungefär 7 procent. Men utsläppen är trots minskningen alldeles för höga och halten av växthusgaserna fortsätter att öka i atmosfären. Om detta bara blir en tillfällig svacka i utsläppskurvan blir effekten på den globala uppvärmningen endast 0,01 grader.

– Vi ser fortsatta ökningar av halten växthusgaser i atmosfären, och vi ser att haven blir allt varmare. Detta år blir sannolikt det varmaste som uppmätts, trots en La Nina som kyler klimatet, säger Petteri Taalas, ordförande för Meteorologiska världsorganisationen (WMO).

Nya klimatlöften väntas

Rapportens beräkningar av framtida utsläpp bygger på de klimatlöften som världens länder lämnade in i samband med att de gick med i Parisavtalet. Enligt avtalet ska dessa klimatlöften skärpas stegvis, med början senast före det stora klimatmötet COP26 – som blev uppskjutet till nästa år.

Annons

Det finns dock stora förhoppningar om att många länder kommer att uppdatera sina löften i samband med att Parisavtalet fyller fem år den 12 december. Hittills har endast 13 länder lämnat in nya klimatlöften.

Trots det tunga huvudbudskapet lyfts ett antal positiva trender fram i FN-rapporten. Till exempel har 126 länder satt upp mål för när de inte längre ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Tillsammans står de i dag för 51 procent av de globala klimatutsläppen. Den siffran ökar till 63 procent om även USA räknas med, då den tillträdande presidenten Joe Biden har lovat att USA ska bli klimatneutralt senast 2050.

Fakta: Emissions Gap Report 2020

De globala utsläppen av växthusgaser har ökat med i genomsnitt 1,4 procent per år sedan 2010.

2019 nådde utsläppen en toppnivå på 59,1 miljarder ton koldioxidekvivalenter.

Ungefär två tredjedelar av utsläppen kommer från de privata hushållen, när all konsumtion – transporter, boende och föda – räknas in.

1 procent av världens befolkning – den rikaste – orsakar mer än dubbelt så stora utsläpp som de 50 procent som utgör världens fattigaste.

För att hamna på den utsläppsnivå som är förenlig med Parisavtalet måste utsläppen per person minska till ungefär 2,1 ton koldioxidekvivalenter år 2030.

Det innebär att personer som tillhör den rikaste procenten måste minska sina utsläpp drygt 30 gånger, medan de 50 procent som tillhör de fattigaste kan öka sina utsläpp ungefär tre gånger.

Källa: Emissions Gap Report 2020, UNEP

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons