Annons
Nyheter

FN-rapport: Det är mest ockupationens fel

Konflikten mellan israeler och palestinier är numera mest Israels fel, enligt en ny FN-rapport. Men palestinierna använder också ockupationen som ursäkt för egna brister, skriver utredarna.
Israel dömer ut rönen som "en häxjakt".
Mellanöstern • Publicerad 9 juni 2022
Bosättningen Ma'ale Efraim på Västbanken. Sådana israeliska samhällen lägger ofta beslag på den mest attraktiva marken, vilket bäddar för konflikter.
Bosättningen Ma'ale Efraim på Västbanken. Sådana israeliska samhällen lägger ofta beslag på den mest attraktiva marken, vilket bäddar för konflikter.Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Ställningskriget i regionen har utvecklats till "en situation av evig ockupation", skriver den utredningskommission som tillsattes av FN:s människorättsråd efter Gazakriget förra året. Ockupationen är sin tur "den underliggande roten" till ständig instabilitet och uppblossande våld, heter det.

Israel ockuperar stora delar av Västbanken. I Gazaremsan har Israel inte längre någon närvaro, men upprätthåller en blockad som ändå kontrollerar mycket av utvecklingen i området.

Annons

Författarna till den nya, 18 sidor långa rapporten konstaterar att tidigare internationella domar och rekommendationer om vad som måste göras för fred "överväldigande riktats mot Israel". Men landet struntar ofta i sådana påbud.

Palestinsk offerroll

"Att avsluta Israels ockupation av landområden, i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolutioner, förblir avgörande för att få slut på dessa ständiga våldscykler", står det i rapporten, som också pessimistiskt konstaterar att Israel uppenbarligen "inte har för avsikt" att följa det rådet.

Å andra sidan använder palestinska ledare sin offerroll under ockupationen för att komma undan med människorättsbrott och andra missförhållanden på Västbanken och i Gaza. Palestinska myndigheten (PA) brukar också säga att det är Israels fel att palestinierna inte hållit val. Varken president- eller parlamentsval har ägt rum på över tio år.

Israel avfärdar ofta ilsket FN-arbeten som går landet emot, så även denna gång. Utredningskommissionens medlemmar "säger sig vara objektiva, men utsågs bara för att de är öppet och känt anti-Israel", kommenterar Israels utrikesdepartement enligt nyhetsbyrån AFP.

Även USA är kritiskt, om än i försiktigare ordalag. Utrikesdepartementet i Washington beskriver kommissionens roll som "vagt definierad" och tycker att rapporten "inte alls stärker utsikterna till fred".

Praktiska problem

Kommissionen tillsattes av FN:s människorättsråd i Genève efter Gazakriget i maj förra året. Den ska utreda alla brott mot humanitära och människorättsregler i regionen, och årligen rapportera till både människorättsrådet och generalförsamlingen i New York.

Just den ockupation som kritiseras ger dock även kommissionen rent praktiska problem. Israel släpper inte in utredarna, så hittills har de bara kunnat samla vittnesmål och annan data i grannlandet Jordanien och på distans från Genève.

Fakta: Palestina

Israel bildades som en judisk stat i slutet av 1940-talet, i enlighet med en delningsplan av det brittiska mandatområdet Palestina som FN tagit fram.

Resten av området skulle bli en arabisk stat, men kringliggande arabländer startade i stället krig.

Några decennier, och flera krig, senare hade Israel erövrat hela det gamla Palestina. Judar uppmuntrades att flytta till bosättningar på Västbanken och i Gazaremsan, så att utrymmet för en palestinsk, arabisk stat successivt krympte.

2005 utrymdes bosättningarna i Gaza, men på Västbanken har utbyggnaden fortsatt. 700 000 israeler bor nu i områden som internationellt ses som ockuperade, inklusive östra Jerusalem. Där finns flera av världens heligaste platser för både muslimer och judar, vilket bidrar till att ingendera sidan vill kompromissa om staden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons