Annons
Nyheter

FN:s människorättschef väljer att sluta

FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet kommer inte att ställa upp för ytterligare en period på posten. Beskedet kommer efter en lång tid av spekulationer kring hennes avsikter.
FN • Publicerad 13 juni 2022
FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet. Arkivbild.
FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet. Arkivbild.Foto: Sophie Garcia/AP/TT

– Eftersom min period som högkommissionär närmar sig sitt slut kommer det här rådets femtionde möte, som är en milstolpe, att vara det sista jag informerar, säger hon i FN:s människorättsråd.

Bachelet, som tidigare varit Chiles president, har den senaste tiden anklagats för att ha en alltför släpphänt inställning till människorättsbrott i Kina. Hennes mandat går ut den sista augusti.

Högkommissionären för mänskliga rättigheter kan sitta på posten i högst två perioder om fyra år, men Bachelet och nästan alla hennes företrädare har valt att bara sitta en period.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons