Annons
Nyheter

FN: Syriskt grönt ljus för två hjälpkorridorer

Syrien har gått med på att hålla två gränspassager öppna från Turkiet till det rebellkontrollerade nordväst för distribution av humanitärt bistånd, uppger FN.
Syrien • Publicerad 8 augusti 2023
Lastbilar med FN-sändningar vid gränsövergången Bab al-Hawa, som ännu hålls stängd. Arkivbild.
Lastbilar med FN-sändningar vid gränsövergången Bab al-Hawa, som ännu hålls stängd. Arkivbild.Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

Organisationen välkomnar den syriska regeringens beslut att hålla gränsövergångarna Bab al-Salameh och al-Rai öppna till den 13 november, enligt Farhan Haq, talesperson vid FN.

Syrien meddelade beslutet i ett brev till Martin Griffiths, chef för FN:s organ för humanitär hjälp.

Annons

Men den mest praktiska övergången till området, Bab al-Hawa, förblir stängd. Haq säger dock att FN samtalar med den syriska regeringen och förblir redo att öppna den igen om "hinder" kan överkommas.

– Vi hoppas vi kan göra det, säger han.

Den livsviktiga gränspassagen Bab al-Hawa stängdes i juli på grund av ett dödläge i FN:s säkerhetsråd när man inte kunde enas om en resolution. Passagen tillhandahöll omkring 85 procent av biståndet till den Idlibregionen.

Syriens president öppnade Bab al-Salameh och al-Rai redan i februari på grund av det omfattande jordskalvet i Turkiet och Syrien och förlängde tillståndet till den 13 augusti.

För Bab al-Hawa har Syrien däremot presenterat villkor som FN anser vara oacceptabla.

Enligt FN finns det mer än fyra miljoner människor i nordvästra Syrien som är i behov av vatten, mediciner och andra livsnödvändigheter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons