Annons
Nyheter

FN: Tigraystrider kan få katastrofala följder

FN:s människorättschef befarar att krigsbrott begås i den blodiga konflikten i Tigray i Etiopien.
Centralregering försöker stärka greppet om den upproriska regionen, och har nu utsett en ny regional president.
Etiopien • Publicerad 13 november 2020
Invånare i Etiopiens huvudstad Addis Abeba köar till en mottagning för blodgivare på torsdagen sedan konflikten i Tigray blossat upp.
Invånare i Etiopiens huvudstad Addis Abeba köar till en mottagning för blodgivare på torsdagen sedan konflikten i Tigray blossat upp.Foto: Mulugeta Ayene/AP/TT

FN:s människorättschef Michelle Bachelet befarar att krigsbrott begås i området.

Informationsvägarna från Tigray är strypta, men många döda, skadade och flyende rapporteras från de strider som sedan i förra veckan rasar mellan regeringstrupper och styrkor som är lojala med det styrande regionala partiet TPLF.

Annons

Michelle Bachelet varnar för att våldet kan sprida sig och påverka såväl grannlandet Eritrea som det sköra Somalia.

"Katastrofal skada"

Efter rapporter om massakrer påpekar hon att krigshandlingar mot civila är krigsbrott.

"En utdragen inbördes konflikt kommer att orsaka katastrofal skada på både Tigray och hela Etiopien, och omintetgöra åratal av utveckling och framsteg", skriver Bachelet.

Över 14 500 människor som flytt från krigsområdet befinner sig nu i grannlandet Sudan, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Till den sudanesiska gränsstaden al-Fashqa har över 7 000 etiopier tagit sin tillflykt. Flera av dem vittnar om flygbombningar, skottlossning i stadsmiljöer och om människor som huggits ihjäl med machetes.

– Jag flydde, delvis i bil, delvis till fots. Jag är rädd. Civila dödas, säger Hayali Kassi, som normalt arbetar som chaufför i Humera nära gränsen till Sudan och Eritrea, till nyhetsbyrån Reuters.

Anklagas för terrorism

Hayali Kassi och flera andra som flytt Tigray berättar för Reuters att de sett eritreanska soldater sida vid sida med de federala styrkorna i regionen, ett påstående som även den tigreanske ledaren Debretsion Gebremichael uttalat tidigare.

Debretsion, Tigrays hittillsvarande president, och andra företrädare för TPLF anklagas av Addis Abeba-regeringen för förräderi, väpnat uppror och terrorism.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed försökte stoppa det val som hölls i Tigray i september, och som Debretsion vann.

I stället har Abiy nu utsett en ny ledare för Tigray, den 52-årige Mulu Nega. Han ska "rekrytera och utse ledare för regionala organ från de politiska partier som lagligt verkar i området", skriver premiärministern på fredagen på Twitter.

Fakta: Tigray

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör 5 procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans Afarregionen (som bröt sig loss 1991) och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Befolkningen i regionen är i regel rikare och mer inflytelserik än övriga större regioner i landet.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistus regim 1991 utgjordes av tigreaner vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre och förra året lämnade TPLF, som domineras av tigreaner, den styrande koalitionen.

Sedan Abiy Ahmed kom till makten 2018 har flera tigreanska befattningshavare blivit avsatta, sparkade eller åsidosatts – något som enligt den federala regeringen är ett slag mot korruption. Tigreaner har sett regeringens åtgärder som ett sätt att dämpa deras inflytande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons