Annons
Nyheter

FHM vill förbereda testkrav på kinaresenärer

Folkhälsomyndigheten vill att regeringen förbereder för att kunna införa krav på negativt covidtest för resenärer från Kina.
Men kraven bör gälla i hela EU för att ha effekt, enligt myndigheten.
Coronapandemin • Publicerad 3 januari 2023
Provtagningsstation för covid-19 på Arlanda flygplats för ankommande med utrikesflyg. Arkivbild.
Provtagningsstation för covid-19 på Arlanda flygplats för ankommande med utrikesflyg. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Enligt Folkhälsomyndigheten väntas resandet från landet öka kraftigt och regeringen bör därför "förbereda för krav på att personer som reser till Sverige från Kina ska kunna uppvisa ett intyg på ett nyligen taget negativt covid-19-test".

– Det är väldig mycket som är oklart vad gäller smittläget i Kina just nu. Vi vet inte vilka varianter av viruset som cirkulerar och genom att införa krav på ett negativt test minskar risken att nya varianter sprids i Sverige, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten till TT.

Lättar på krav

Annons

Den 8 januari lättar Kina på sina hårda reserestriktioner. I kombination med ledigheter kring landets nyårsfirande tros resandet öka kraftigt och flera länder har redan infört liknande tester, bland annat USA, Japan och Frankrike. Under onsdagen hålls också ett EU-möte för att diskutera tester för Kinaresenärer.

Eftersom smittspridningen i Sverige just nu är hög så skulle det enligt Sara Byfors inte göra någon större skillnad om det är samma varianter som finns i Kina som finns här.

– Eftersom det finns så många vägar att resa in i Sverige blir effekten av åtgärden mindre om inte hela EU gör på samma sätt, säger hon.

De personer som föreslås omfattas av kravet på negativt covid-19-test är resenärer från Kina som är över 12 år och tredjelandsmedborgare, det vill säga personer bosatta utanför EES-länderna och Schweiz.

Hur färskt det negativa covidtestet behöver vara är inte bestämt. Det beror också på vilket typ av test det handlar om. Ett antigentest behöver till exempel vara lite färskare än ett PCR-test.

Kolla Arlandas avloppsvatten

Till en början ska kravet vara tillfälligt och gälla i tre veckor från införandet.

– Förhoppningsvis får vi mer information om vilka virusvarianter som dominerar i Kina och då tar vi eventuellt nya beslut utifrån det.

Regeringen har också gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att se över möjligheterna att analysera avloppsvattnet på Arlanda för att kartlägga virusnivåerna. Genom att analysera det kan man bland annat se vilka varianter av viruset som förekommer.

– Det är en av de möjligheterna vi utreder. Men det är inte helt enkelt eftersom det rör sig väldigt många människor på en flygplats – både de som reser inrikes, svenskar som reser utomlands och de som reser från andra länder.

Fakta: Krav i flera länder

Flera länder har redan infört krav av testning för resenärer från Kina, däribland: Storbritannien, Frankrike, Israel, USA, Spanien, Italien, Japan, Indien, Taiwan och Sydkorea.

Från och med den 5 januari införs liknande krav även i Australien och Kanada.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons