Annons

Folkomröstning om omdebatterad infart avgjord

Halmstad säger nej till ett nytt hotellbygge i en lokal folkomröstning.
Utöver Halmstad höll även Söderhamn och Trelleborg folkomröstningar i samband med det allmänna valet – samtliga efter folkinitiativ.
Politik • Publicerad 12 september 2022
Fyra lokala folkomröstningar har skett i tre kommuner, däribland om en kommunal etablering av vindkraft i Söderhamn. Arkivbild.
Fyra lokala folkomröstningar har skett i tre kommuner, däribland om en kommunal etablering av vindkraft i Söderhamn. Arkivbild.Foto: Pernilla Wahlman/TT

I Trelleborg har invånarna röstat om infarten till hamnen ska gå väster- eller österifrån – efter en infekterad debatt. Runt 42,6 procent röstade för en östlig hamninfart medan 40,0 procent röstade för en västlig, rapporterar Trelleborgs Allehanda. 15 procent avstod från att rösta och valdeltagandet var 68,3 procent.

Bara dagar innan valet JO-anmäldes Trelleborgs kommun – som vill flytta dagens hamninfart från väster för att frigöra ytan och få bort den tunga trafiken – för den informationsfilm som skulle hjälpa väljarna, då den ansågs partisk och vinklad till östsidans fördel.

Annons

I Halmstads första lokala folkomröstning handlar det om ett nytt hotellbygge och tidigt på måndagsmorgonen står det klart att nej-sidan vinner med över 10 000 rösters övervikt, rapporterar SVT Halland. 76 procent av Halmstads röstberättigade deltog i valet.

I Söderhamn har medborgarna fått möjlighet att säga sitt i två omröstningar som rör kommunal etablering av vindkraft. Resultatet väntas på fredag, uppger valnämndens ordförande Maria Svensson för TT.

Fakta: Kommunala folkomröstningar

Folkomröstningar kan hållas i en kommun eller region, antingen i samband med allmänna val eller mellan ordinarie valtillfällen.

Lokala folkomröstningar är alltid rådgivande och det är kommunen eller regionen som beslutar om den ska hållas i kommunen eller länet.

Ibland tas initiativet till folkomröstningen av de som bor i kommunen. Då krävs underskrifter av 10 procent av de som har rösträtt bor i kommunen.

I år ordnades kommunala folkomröstningar i tre kommuner i samband med det allmänna valet: två i Söderhamn, en i Trelleborg och en i Halmstad.

Källa: Valmyndigheten

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons