Annons
Nyheter

Folkpartiet vill sparka Växjöhems styrelse

Folkpartiet i Växjö vill sparka styrelsen för Växjöhem. I en skrivelse till Växjös kommunstyrelse begär partiet en extra bolagsstämma i Växjöhem.
- Om vi inte har förtroende för styrelsen måste vi agera, säger Nils Fransson (fp).
Vänsterpartiet i Växjö är inne på samma linje.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2006

- En extra bolagsstämma kan vara en utväg. Men primärt anser jag att ordföranden borde ta sitt ansvar och avgå. Alternativet är att hela styrelsen avgår.

I vilket fall som helst måste luften kring styrelsen för Växjöhem rensas, säger kommunalrådet Carin Högstedt (v).

Annons

Redan när Växjö kommunfullmäktige i torsdags främst diskuterade det pensionsavtal som Växjöhems styrelseordförande Bo Hjalmarsson hade skrivit med Växjöhems vd Monica Malmlöf, aviserade folkpartiet att man hade planer på att gå

vidare.

Bengtsson har inte agerat

När partiet på fredagen valde att lämna in en skrivelse till kommunstyrelsen med en begäran om en extra bolagsstämma i Växjöhem motiverar man kravet med att kommunstyrelsens ordförande Carl-Olof Bengtsson (s) inte har agerat med syftet att återställa förtroendet för bolagets styrelse.

- Vid fullmäktiges sammanträde i torsdags stod det klart att Carl-Olof Bengtsson inte tänkte agera i frågan. Därför känner vi oss tvingade att genom en skrivelse ta upp frågan i kommunstyrelsen, säger Nils Fransson.

Unik begäran

Folkpartiets begäran är unik.

Inte sedan Växjös oljeskandal exploderade i början av 1980-talet har det inträffat att ett parti under löpande mandatperiod har begärt en extra bolagsstämma med syftet att välja en ny styrelse.

Närmast kommer skrivelsen att behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott på mötet den 9 februari. Sedan bestämmer arbetsutskottet om skrivelsen ska göras till ett ärende som kan behandlas i kommunstyrelsen.

Mycket beror på v

Annons

- För att kunna utlysa en extra bolagsstämma måste en majoritet i kommunstyrelsen rösta för förslaget. Vi räknar med att våra alliansbröder går på samma linje. Mycket beror på om vänsterpartiet väljer att stödja vårt förslag, säger Nils Fransson.

Majoritets-ja

Efter Carin Högstedts uttalande i går tyder mycket på att en majoritet inom kommunstyrelsen säger ja till en extra bolagsstämma i Växjöhem.

Det kan leda till att ordförande Bo Hjalmarsson (s), vice ordförande Sven-Åke Fröderberg (c) samt ledamöterna Eva Löfqvist (s), Roland Tornhed (s), Hossein Pishdar (v), Monica Skagne (m) och Bengt Lundgren (fp) får lämna sina uppdrag innan mandatperioden är avslutad. Av dem röstade Fröderberg, Pishdar och Lundgren emot pensionsavtalet.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons