Annons
Nyheter

Fondförvaltare tror på Balco

Växjöföretaget Balcos aktie gjorde en rivstart på Stockholm Nasdaq.
Växjö/Stockholm • Publicerad 6 oktober 2017 • Uppdaterad 9 oktober 2017

– Vi tror på aktien på lång sikt, säger fondförvaltare Pär Andersson.

Ekonomidirektör Fredrik Hall och vd Kenneth Lundahl ringer i klockan på Stockholm Nasdaq.
Ekonomidirektör Fredrik Hall och vd Kenneth Lundahl ringer i klockan på Stockholm Nasdaq.Foto: Stig-Göran Nilsson

Han är ansvarig förvaltare för Spiltans Aktiefond Småland som är en aktivt förvaltad fond med fokus på placeringar i Smålandsregionen. Spiltan tillhör köparna av Balcoaktier.

Annons

Under första handelsdagen omsattes mer än tre miljoner aktier. Efter att ha pendlat mellan 65 och 68,50, landade noteringen på 65,50 kronor. .

Det är 17 procent över erbjudande på 56 kronor som Balco och huvudägaren Segulah lämnade i samband med informationen om börsintroduktion och ägarspridning den 26 september.

– Den var övertecknad, det visste man om, så att det skulle bli en uppgång var väntat, men hur stor uppgången skulle bli det är svårt att veta i förväg, säger Pär Andersson.

Han bedömer att Balco har goda möjligheter att fortsätta växa med tanke på det stora renoveringsbehovet för balkonger, inte minst i Sverige. Fastighetsägaren har då två huvudval, antingen att reparera den gamla, eller att ersätta med en ny Balcobalkong som byggs på utifrån, håller längre, och kan ge större yta och inglasning.

– Vi har en jättestor puckel på fastigheter under 15 år framåt där det är akuta behov på balkongrenovering. Och Balcos är störst så de räknar med att de kan få tämligen många uppdrag.

Eftersom 90 procent av omsättningen kommer från renovering bedömer Pär Andersson att Balco inte är särskilt känsligt för vad som händer med nybyggnationen. En sämre ekonomi i Sverige med höjda räntor och arbetslöshet skulle kunna verka hämmande, men annars hänger mycket på hur Balco hanterar sina möjligheter.

– Risken skulle vara att de expanderar för fort och tar på sig för mycket jobb och inte kvalitetssäkrar dem, säger Pär Andersson.

På fredagsmorgonen fick Balcos vd Kenneth Lundahl och ekonomidirektör Fredrik Hall ringa i klockan som ett tecken på att handeln med företagets aktier inleddes.

”Jag är mycket glad och stolt över det stora intresset som visats för Balco under noteringsprocessen, säger Balcos VD Kenneth Lundahl.”

– Jag är mycket glad och stolt över det stora intresset som visats för Balco under noteringsprocessen, både från institutionella investerare och från allmänheten. Vi i ledningen välkomnar våra nya aktieägare och ser mycket positivt på de utökade tillväxtmöjligheterna som börsnoteringen ger, säger Kenneth Lundahl i en kommentar.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons