Annons
Nyheter

Förarstrejk i Sydkorea avblåst

Sydkoreanska lastbilschaufförer återgår till arbetet efter att ha strejkat i drygt en vecka, något som har lett till problem för redan ansträngda leveranskedjor i landet.
Ekonomi • Publicerad 15 juni 2022
Sydkoreanska fackmedlemmar visar sitt stöd för förarstrejken utanför presidentkansliet i Seoul på tisdagen.
Sydkoreanska fackmedlemmar visar sitt stöd för förarstrejken utanför presidentkansliet i Seoul på tisdagen.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

På onsdagen satte sig tusentals sydkoreanska lastbilschaufförer framför ratten igen efter att ha strejkat i åtta dagar, enligt AFP.

Strejken har lett till stora störningar och bil-, stål- och petrokemiska tillverkare har på sina håll tvingats skära ned på produktionen när leveranser till och från fabriker störts.

Annons

På måndagen rapporterades kostnaderna ha överstigit 1 600 miljarder won, motsvarande 12,6 miljarder kronor enligt statliga beräkningar.

Förarfacket med 22 000 medlemmar har krävt en förlängning av statliga åtgärder för att garantera fraktkostnader och förhindra osäkra transporter. Systemet innebär garanterade minimilöner för förare och infördes 2020, och skulle ha löpt ut vid årsskiftet, enligt Yonhap. Efter flera misslyckade förhandlingsrundor uppges man nu vara överens om att de blir kvar.

Sydkoreas nye president Yoon Suk-Yeol kampanjade inför valet om att vara strikt när det kom till konflikter på arbetsmarknaden och antytt att han är mer företagsvänlig i frågor om exempelvis arbetstider. Minst 23 personer har gripits för brott i samband med protesterna, enligt transportdepartementet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons