Annons
Nyheter

Förde döttrar till Syrien – döms till fängelse

Utan sin tidigare frus vetskap förde den 43-årige mannen sina två minderåriga döttrar – mot deras vilja – till Syrien.
Nu döms mannen av Malmö tingsrätt till fängelse i ett och ett halvt år för grov egenmäktighet med barn. Döttrarna är fortfarande kvar i Syrien.
Brott • Publicerad 4 januari 2023
Malmö tingsrätt dömer en man till fängelse i ett och ett halvt år för grov egenmäktighet med barn. Arkivbild
Malmö tingsrätt dömer en man till fängelse i ett och ett halvt år för grov egenmäktighet med barn. ArkivbildFoto: Johan Nilsson/TT

Mannen greps när han återvände till Sverige i september förra året. Döttrarna är fortfarande kvar i Syrien och får inte lämna landet eftersom pappan har sett till att barnen har fått utreseförbud. För tillfället bor barnen med sin farmor i Damaskus.

Paret har varit skilda en tid, men har gemensam vårdnad om döttrarna som är 14 och 11 år gamla. Att de sommaren 2022 skulle resa på semester till Turkiet med pappan var planerat, men mamman räknade med att barnen skulle vara tillbaka till skolstarten och hon var inte medveten om att de även skulle resa till Syrien. När barnen inte kom tillbaka polisanmälde hon sin ex-make.

Annons

Mannen själv har hävdat att den syriska säkerhetstjänsten beslagtagit deras svenska pass och krävt honom på pengar, men det ser tingsrätten som en efterhandskonstruktion. I det första polisförhöret sade 43-åringen att han förvarade barnens pass i ett bankfack i Syrien.

Rätten framhåller i sin dom att det även finns bevis på att mannen redan under sommaren 2022 skrivit in barnen på en skola i Damaskus och att han hyrt ut sin lägenhet i Malmö.

Rättad version: I en tidigare version angavs fel ålder på den dömde.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons