Annons
Nyheter

Fördubblat antal covid-smittade i Uppsala län

Antalet bekräftade fall av covid-19 och antalet patienter som behöver sjukhusvård ökar snabbt i Uppsala Län, det visar .
Coronaviruset • Publicerad 2 november 2020
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Uppsala är oroad över den ökande smittspridningen i länet. Arkivbild.
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Uppsala är oroad över den ökande smittspridningen i länet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sjukvårdsdirektören i Region Uppsala säger att man är djupt oroade över utvecklingen.

"Det står och väger och det är nu det avgörs. Får vi en situation där många behöver sjukhusvård för covid-19 samtidigt kommer det att gå ut över annan viktig vård och det drabbar alla", säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala i ett pressmeddelande.

Annons

Sedan i fredags har ytterligare 491 fall av covid-19 bekräftats i Uppsala län, enligt regionen. Fallen är fördelade på flera dagar mellan den 26 oktober och 30 oktober och i snitt har cirka 150 personer per dag testats positivt för covid-19, vilket är en fördubbling jämfört med för någon vecka sedan.

Enligt regionen kan ökningen inte förklaras med ökad provtagning.

"Vi ser tydligt att det är fler av dem som testar sig som visar sig ha covid-19." säger Mikael Köhler.

Antalet covid-patienter som behöver sjukvård ökar också. I måndags vårdades 61 patienter med bekräftad covid-19 på sjukhus, varav 10 på intensiv- eller intermediärvårdsnivå.

Uppsala län är ett av flera län som omfattas av särskilda rekommendationer på grund av en ökad smittspridning.

"Vi menar allvar med de skärpta lokala råden. De ska följas som om de vore lag. Annars kan det sluta illa", säger Mikael Köhler.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons