Annons
Nyheter

Våldsamheter i Pakistan – ex-ledare gripen

Våldsamma demonstrationer har brutit ut i Pakistan efter att landets tidigare premiärminister Imran Khan gripits i huvudstaden Islamabad.
Khans partikamrater kallar det för en kidnappning.
Pakistan • Publicerad 9 maj 2023
Röken stiger från de eldar som demonstranter startat i Peshawar i Pakistan.
Röken stiger från de eldar som demonstranter startat i Peshawar i Pakistan.Foto: Muhammad Sajjad/AP/TT
Polis och demonstranter i Karachi under tisdagens demonstrationer.
Polis och demonstranter i Karachi under tisdagens demonstrationer.Foto: Fareed Khan/AP/TT
Imran Khan håller tal i Lahore i mars bakom en skottsäker barriär.
Imran Khan håller tal i Lahore i mars bakom en skottsäker barriär.Foto: K.M. Chaudary/AP/TT

Khan ska ha gripits av en paramilitär styrka när han skulle framträda i rätten för en av de många rättstvister han varit indragen i sedan han tvingades bort från makten genom en misstroendeomröstning i april i fjol.

Det är inte känt var den 70-årige Khan hålls frihetsberövad.

Annons

Enligt inrikesminister Rana Sanaullah greps Khan av landets högsta antikorruptionsmyndighet, NAB.

– Gripandet var lagligt. NAB är en fristående myndighet som regeringen inte kontrollerar, säger Sanaullah.

Högljudd kritik

Khan, som leder partiet PTI, och hans anhängare har högljutt kritiserat Pakistans nuvarande regering och militär. I måndags varnade militären Khan för att komma med "grundlösa anklagelser", efter att han anklagat en general i armén, Faisal Naseer, för att ha vara inblandad i ett mordförsök mot honom i fjol.

Protester har utbrutit i flera städer, bland annat Islamabad, Karachi, Lahore och Peshawar. En del av ilskan riktades mot militären och i Lahore stormade demonstranter en militär ledares bostad.

Polisen har slagit ned protesterna med tårgas och vattenkanoner med hänvisning till en regel som förbjuder sammankomster med fler än fyra personer.

Stökiga scener

Lokala tv-stationer har visat stökiga scener utanför domstolsbyggnaden i Islamabad där hundratals anhängare har drabbat samman med säkerhetstjänstemän.

Korruptionshärvan rör anklagelser om att Khan inte har deklarerat gåvor han mottog under sin tid som landets premiärminister. I mars anklagades han även för bland annat brott mot landets terrorlagar tillsammans med 17 andra PTI-medlemmar.

Pakistan befinner sig i en djup ekonomisk och politisk kris, och Khan försöker få den styrande koalitionsregeringen att utlysa val innan parlamentets mandatperiod går ut i oktober nästa år.

"Vill se fredlig demokrati"

USA:s och Storbritanniens respektive utrikesministrar uppmanade senare under tisdagen de pakistanska myndigheterna att inte överskrida sina konstitutionella befogenheter.

– Vi vill bara vara säkra på att vad som än händer i Pakistan, att det görs i enlighet med lagen, med konstitutionen, sade USA:s utrikesminister Antony Blinken.

– Vi vill se en fredlig demokrati där. Vi vill se att man följer lagen, sade hans brittiske motsvarighet James Cleverley.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons