Annons
Nyheter

Före detta storägare i assistansbolag häktad

Ekonomi • Publicerad 9 januari 2023
Ekobrottsmyndigheten i Linköping misstänker att en tidigare storägare i assistansbolaget Humana undanhållit 101 miljoner kronor i skatt. Arkivbild.
Ekobrottsmyndigheten i Linköping misstänker att en tidigare storägare i assistansbolaget Humana undanhållit 101 miljoner kronor i skatt. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En tidigare storägare i assistansbolaget Humana har häktats misstänkt för grovt skattebrott.

– Vi bedömde att det förelåg flyktfara, säger åklagare Louise Helleday vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping till Dagens Industri.

Annons

Mannen, som tidvis varit bosatt i Mellanöstern, upptaxerades med 340 miljoner kronor i december på grund av oredovisade intäkter. Enligt åklagaren misstänks han ha undanhållit 101 miljoner kronor i skatt.

Den 47-årige mannen grundade i början av 2000-talet det Örebrobaserade bolaget Assistansia som såldes till börsbolaget Humana 2006 för 190 miljoner kronor och 35 procent av aktierna i Humana. När delar av Humana såldes till riskkapitalbolaget Argan Capital ökade kapitalvinsterna ytterligare, något som enligt åklagaren borde ha redovisats i Sverige.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons