Annons
Nyheter

Före detta Växjöbo skall svara på frågor om terrordåd

En 23-årig före detta Växjöbo ska i dag överlämna sig till den spanska polisen för att svara på deras frågor om de misstänkta bakom terrordåden i Madrid förra månaden.
Nyheter • Publicerad 16 april 2004

Mannen var folkbokförd i Växjö ända till den 7 april, uppger Norrköpings Tidningar (NT), som menar att han haft samröre med en 35-årig terrorist, som ska vara hjärnan bakom attentaten i

Madrid den 11 mars, som krävde 190 människors liv.

Annons

23-åringen har bosniskt medborgarskap och är muslim men har bott i Spanien sedan 1993. Han har svenskt personnummer och har varit folkbokförd på Nydalaområdet i Växjö mellan januari 2003 och fram till denna månad. Nu hade han återvänt tillfälligt hit för att hälsa på sin före detta sambo.

Kablades ut i medier

Enligt NT kablades 23-åringens namn och bild ut i spanska medier förra veckan och i början utpekades han som en av de misstänkta terroristerna. Mannen själv var på

semester och inte anträffbar, men när han fick reda på anklagelserna ringde han till den spanska polisen.

Förnekar samröre

Han har förnekat allt samröre med terrordåden och fördömer dem, och sagt att han i dag ska infinna sig hos polisen i Spanien för att prata om sina kontakter med de misstänkta. Han är helt oskyldig och har bevis i form av buss- och tågbiljetter, som vidimerar att han varit i Sverige hela tiden.

Kontakterna med den 35-årige misstänkte ska huvudsakligen ha gällt att 23-åringen hyrde rum hos honom mellan 2000 och 2002 medan han läste vid universitetet i Madrid.

Brukade spela fotboll

- Vi brukade spela fotboll ibland, men vi har absolut inte varit nära vänner, har mannen uppgett för NT. Jag blev förvånad när jag såg honom på tv. Han var religiös, men jag upplevde inte honom som en extremist.

Polisen i Växjö kände i går inte till mannen eller hans samröre i Madrid, och han lär inte vara dömd för något brott här heller.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons