Annons
Nyheter

President vill beskatta krigsvinster

Ekonomi • Publicerad 7 juni 2022
Argentinas president, Alberto Fernández lyssnar på ekonomiministern Martín Guzmán när det nya skatteförslaget presenteras på måndagen.
Argentinas president, Alberto Fernández lyssnar på ekonomiministern Martín Guzmán när det nya skatteförslaget presenteras på måndagen.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Argentinas president Alberto Fernández vill införa en särskild skatt för företag som gynnas av kriget i Ukraina.

Samtidigt som miljoner plågas av stigande matpriser finns de också de som gynnas av kriget, säger presidenten som har föreslagit en engångsskatt för vissa företag.

Annons

– Det är omoraliskt, en oanständighet som vi som stat inte kan tillåta.

Fernández har inte preciserat vilka sektorer som skatten menas för, men nämner att priserna på vete, solros och majs har stigit under de senaste månaderna – produkter, tillsammans med nötkött, som Argentina exporterar i stora mängder av.

Tillsammans med ekonomiminister Martín Guzmán uppmanar Fernández landets folkvalda att rösta igenom lagen, regeringspartiet har dock inte majoritet i kongressen.

Förra månaden tillkännagav den brittiska regeringen en tillfällig skatt för oljejättar som gynnas av stigande priser.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons