Annons
Nyheter

Företagen i länet som betalar ut de högsta årslönerna

Företaget som betalar ut högst årslön till sina anställda i landet ligger i Solna. Där finns företaget Meda Aktiebolag som betalar sina anställda i genomsnitt 2,4 miljoner i årslön.
Älmhultsföretaget Ikea Retail Services AB ligger på en femteplats i landet med en genomsnittslön på 1,1 miljon.
Kronoberg • Publicerad 9 november 2017
Älmhult hamnar på en femteplats i landet på listan över företagen i varje kommun som betalar ut högst årslön till sina anställda.
Älmhult hamnar på en femteplats i landet på listan över företagen i varje kommun som betalar ut högst årslön till sina anställda.Foto: JESSICA GOW

I dag presenterar kreditupplysningsföretaget Creditsafe sin kommunlista som visar vilket företag som är den bäst betalande arbetsgivaren i varje kommun i landet.

Högst upp i kommunrankingen ligger Solna där företaget Meda Aktiebolag betalar sina 108 anställda bäst i Sverige: I genomsnitt 2,4 miljoner i årslön. På femteplats ligger Älmhult och Ikea Retail Services AB med 215 anställda och en genomsnittslön på 1,1 miljon om året.

Annons

I 29 kommuner har företaget i topp en majoritet kvinnor anställda. Förra året var siffran 26 kommuner.

– Det är främst inom läkemedelsbranschen och vårdbolag där vi ser fler andel kvinnor än män på topplistorna och där förändringen går snabbast. Kommuner där det högst betalande företaget har en majoritet kvinnliga anställda ökar, dock är det väldigt låga siffror sett till hur många kommuner som finns på listan. säger Krister Jonsson, VD på Creditsafe i ett pressmeddelande.

Årets lönekartläggning visar att lönegapet i landet minskar för första gången mellan kommunernas högst betalande företag. Stockholm fortsätter att dominera i toppen. Högst lön får du i Solna och lägst i Åre.

Listorna utgår från aktiebolag med minst 50 anställda och baseras på lönekostnad/antal anställda från företagens bokslut som lämnats in till Bolagsverket. Alla snittlöner är inklusive skatt, exklusive sociala avgifter. Lön till VD och styrelse ingår inte.

Ulf ÖsterströmSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons