Annons
Nyheter

Företagen som är ryggraden i samhället

Superföretagarna gör ofta saker på ett lite eget sätt.
– Man är konsekvent och har en strategisk tanke bakom, att ”nej vi gör affärer på det här sättet”. Och som är lite annorlunda än konkurrenter och branschen i övrigt, säger Per Weidenman, senior analytiker på affärsdataföretaget Bisnode.
Publicerad 9 november 2017
Ikea, ett stort superföretag.
Ikea, ett stort superföretag.Foto: Pontus Steneros

Han har varit med och tagit ut superföretagen sedan starten 2005. Den exklusiva listan som i år innehåller 641 företag presenteras av ekonomitidskriften Veckan affärer.

– Det handlar om att lite grann bidra till debatten och synen på näringslivet, att en gång om året sätta sökarljuset på alla de här fantastiska företagen som finns i Sverige men som man nästan aldrig hör talas om annars, säger Per Weidenman.

Annons

Gasellföretagen, som prisas av Dagens industri, har en starkare inriktning på tillväxt, med specificerade krav på att ha ökat omsättningen under vart och ett av de tre senaste åren och att sammanlagt minst ha fördubblat den. Den uttalade meningen är att uppmuntra företag som vågar satsa för att växa. Kraven är samtidigt ett hinder för riktigt stora företag att komma med.

Till skillnad från gasellföretagen finns det inga fasta kriterier för att plocka ut superföretagen. Tillväxt, vinst, avkastning, effektivitet, kapitalstruktur och finansiering under fyra år vägs samman och ställs i förhållande till den aktuella branschen.

– Jag brukar säga att i friidrott kan man inte mäta vem som hoppar snabbast. Man får förstå att olika företag har olika förutsättningar, för en detaljhandlare är det kanske bra med 3-4 procents vinst men för ett konsultföretag bör man kanske ha 30 procent för att det ska vara riktigt bra, förklarar Per Weidenman.

Därför skiljer det sig också mellan superföretagen vad som är just deras speciella sätt att göra affärer.

– Det är mer ett mått på att man har en affärsmodell som fungerar och genererar både tillväxt och lönsamhet och att man har kontroll på finansieringen med skuldsättning.

Ikea, Volvo lastvagnar och Apotek hjärtat är några bjässar bland superföretagen.

Oavsett om de är superföretag eller gasellföretag understryker Per Weidenman vikten av företag som växer.

– Det är klart att när ett företag växer och utvecklas väl är det trevligt för den som är företagsägare, men det är också en väldig massa människor som får arbete. Och det här är förstås företag som genererar skatteintäkter både direkt och indirekt.

Hans genomgångar visar att de som någon gång blivit superföretag tillsammans har stått för 15-20 procent av sysselsättningsökningen inom näringslivet.

– Ute i landet är de här företagen ofta mer eller mindre ryggraden i lokalsamhället.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons