Annons
Nyheter

Förrädiska påsar fara för nyfikna hundar

När snusningen ökar bland unga får hundägarna se upp – hundar som får i sig bortkastade snus- eller nikotinpåsar kan drabbas av förgiftning. Unga hundar löper störst risk eftersom de är nyfikna och gärna provar att äta lite vad som helst.
Djur • Publicerad 11 juli 2022
Har du en hund som äter allt? Se upp för nikotinprodukter – din hund kan bli förgiftad. Arkivbild.
Har du en hund som äter allt? Se upp för nikotinprodukter – din hund kan bli förgiftad. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Man ska veta att det kan vara farligt, även mindre doser nikotin kan ge symptom, säger Caroline Jangdal, ansvarig veterinär vid Agria vårdguide.

Hennes varning gäller inte bara snus, utan även fimpar, nikotinplåster och e-cigaretter.

Annons

– Var noga med att inte slänga det på marken, just på grund av riskerna för sällskapsdjur. Och låt inte nikotinprodukter ligga framme hemma på till exempel soffbord.

Dos och mängd

Symptomen kan vara allt från illamående, kräkningar och diarré till påverkan på cirkulation, hjärta och puls.

– Har man riktig otur kan hunden också få kramper och annan påverkan, till exempel leverpåverkan. Men allt beror på dosen och vilken mängd de har ätit, säger Caroline Jangdal.

I Danmark har Agria djurförsäkring sett en fördubbling av antalet nikotinförgiftningar hos hundar mellan 2017 och 2021, rapporterar danska TV2/Lorry.

– För fyra–fem år sedan hade vi nästan inga sådana fall. Men i dag är det inte ovanligt att hundar som ätit en nikotinpåse kommer till veterinären, säger veterinär Vibeke Freiberg till tv-kanalen.

I Sverige har Agria djurförsäkring inte noterat någon ökning över tid, men Caroline Jangdal har under sin tid som veterinär behandlat flera hundar som fått i sig olika tobaksprodukter.

– Det är inte helt ovanligt, det händer då och då.

Om en hund fått i sig nikotin är det viktigt att uppsöka veterinär så fort som möjligt. Den första åtgärden brukar vara att sätta in medicin som framkallar kräkning och det ska göras så fort som möjligt, eftersom nikotin tas upp ganska fort av kroppen.

– Det ska man inte göra själv. Jag vet att det cirkulerar många tips på hur man framkallar kräkning, men vi rekommenderar att man alltid kontaktar veterinär, säger Caroline Jangdal.

Omöjligt för lekman

För en lekman är det omöjligt att bedöma hur mycket nikotin hunden har hunnit ta upp i kroppen och det kan behövas ytterligare behandling, till exempel dropp, medicin mot illamående eller kramplösande medicin. Hunden kan också behöva aktivt kol, som neutraliserar giftet.

Annons

TT: Varför har så många hundar det beteendet att de äter allt, också sådant som är farligt?

– Det vet man nog inte. Vissa hundraser är mer benägna till det än andra. Det kan vara bajs, sopor, slaktavfall och allt möjligt. Valpar är ju allmänt nyfikna och det som luktar illa för oss kan lukta gott för dem.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons