Annons
Nyheter

Forskare: Små barn ska inte sitta med skärmar

Skärmtid har negativa effekter på yngre barn. Det kan bland annat försvåra inlärningen, vilket har visats i studier, skriver tio forskare på . De är kritiska till att Folkhälsomyndigheten inte har rekommendationer kring små barns användande av skärmar.
Vetenskap • Publicerad 12 juni 2022
För mycket skärmtid är inte bra för små barn. Det anser en grupp forskare. Arkivbild.
För mycket skärmtid är inte bra för små barn. Det anser en grupp forskare. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Forskargruppen skriver att Sverige är det enda landet i världen som har inskrivet i läroplanen att förskolebarn ska arbeta med digitala verktyg. Det beslutet togs utan medicinsk konsultation och konsekvensanalys. Artikelförfattarna ser risker med att det saknas tydliga riktlinjer för hur förskolan ska digitaliseras.

Ett barns första två år är en känslig period då hjärnans grundläggande funktioner utvecklas, skriver forskarna. Då är det svårt för barnet att översätta vad de ser på en skärm till kunskap. De yngsta lär sig bättre om de interagerar med andra människor. De finns också en koppling mellan en hög användning av digitala medier och en sämre språk­utveckling.

Annons

Världshälsoorganisationen har en rekommendation om att barn under två år inte ska använda skärmar. Norge har nyligen anslutit sig till länderna som stödjer den, skriver forskarna.

Sverige har inga rekommendationer kring begränsning av användandet av digitala medier för små barn.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons