Annons
Nyheter

Förslag: Ämnesbetyg ska ersätta kursbetyg

Kursbetygen i gymnasiet ska ersättas av ämnesbetyg, det föreslår regeringen tillsammans med samarbetspartierna, rapporterar
Utbildning • Publicerad 9 november 2020
Regeringen och dess samarbetspartier vill slopa gymnasiets kursbetyg. Arkivbild.
Regeringen och dess samarbetspartier vill slopa gymnasiets kursbetyg. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

I dag får elever flera betyg i exempelvis matematik, beroende på hur många delkurser de läser i ämnet under gymnasieutbildningen. Systemet har kritiserats eftersom en dålig prestation i en tidig delkurs drar ned det sammanlagda slutbetyget, som används för att söka till högskolan – även om eleven förbättrar sig i slutet av av utbildningen.

– Vi vill att man ska bedöma kunskaperna som eleven har när han eller hon har avslutat utbildningen och inte vad han eller hon presterat tidigare. Det bli mycket mer rättvist, säger Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna som har drivit på för att få igenom förslaget, till DN.

Annons

Sabuni säger också att elever på yrkesförberedande program ska kunna läsa in ämnen för högskolebehörighet utan att behöva läsa alla delkurser.

Förslaget är ute på remiss och förändringen planeras att genomföras vid halvårsskiftet 2022.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons