Annons
Nyheter

Förslag: Bemannade bibliotek på alla skolor

Det ska ställas hårdare krav på skolbiblioteken.
Bemanning av utbildade bibliotekarier och ett bibliotek på varje skola är två av förslagen i en statlig utredning som har överlämnats till regeringen.
Utbildning • Publicerad 19 januari 2021
Utbildningsminister Anna Ekström (S) tog på tisdagen emot betänkandet från den statliga utredningen om skolbibliotek. Arkivbild.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) tog på tisdagen emot betänkandet från den statliga utredningen om skolbibliotek. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Flera åtgärder för att stärka skolbiblioteken föreslås i en statlig utredning som utbildningsminister Anna Ekström (S) tog emot på tisdagen.

Skollagen ska ställa tydligare krav på skolbibliotek. Bland annat föreslås krav på att alla skolbibliotek ska vara bemannade, i första hand med personer med examen inom biblioteks- och informationsvetenskap.

Annons

Fridolin vill också se en skärpning av kraven på att skolbiblioteket ska finnas på den egna skolan. I dag är det vanligt att skolan i stället samverkar med ett folkbibliotek – något som endast föreslås vara tillåtet i undantagsfall framöver.

Majoritet saknar bibliotek

I dag saknar över hälften av skolorna ett bemannat bibliotek på plats, enligt utredningen.

– Det här är en illustration av hur likvärdigheten i svensk skola brister och vi hör fortfarande talas om skolor som inte ser till att eleverna har tillgång till skolbibliotek. I vissa fall för att spara pengar eller lägga pengarna till vinst, säger utbildningsministern.

Sverige har jämfört med andra OECD-länder stora problem med läslusten bland unga elever enligt Gustav Fridolin, och det följer med upp i åldrarna.

– Kunskapsutvecklingen går äntligen åt rätt håll, men där under finns stora orosmoln för att det ska hålla i sig. Jämlikheten brister och det beror på vilken skola man går på, säger Fridolin.

470 miljoner per år

Utredningen ser även ett behov av fler utbildningsplatser inom biblioteks- och informationsvetenskap, för att förbättra tillgången på skolbibliotekarier.

Därför föreslås att antalet utbildningsplatser inom biblioteks- och informationsvetenskap ska utökas med 100 platser per år och att en forskarskola ska inrättas. Dessutom föreslås att en uppdragsutbildning för lärare organiseras.

En permanent investering om 470 miljoner kronor per år, varav 430 miljoner är öronmärkta för att kommunerna ska kunna anställa fler till skolbiblioteken och leva upp till kraven på bemanning, föreslås.

Friskolor missnöjda

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, reagerar mot Anna Ekströms uttalande om att det finns skolor som lägger tänkta bibliotekspengar på vinst i stället.

– Det är dumheter, rent ut sagt, säger Hamilton.

Annons

Hon menar också att hårda krav på bemannade bibliotek i anslutning till skolorna skulle slå hårt mot de mindre friskolorna, både vinstdrivande och icke-vinstdrivande.

– Det finns många olika typer av lösningar. Som att man har lättillgängliga böcker i korridoren. Då ser man dem hela tiden, till skillnad från om man har dem i ett specifikt rum.

Lagändringar föreslås i utredningen att träda i kraft läsåret 2023–2024.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons