Annons
Nyheter

Förslag: Hårdare lagar mot korruption

Regeringen vill införa hårdare regler för dem som lämnar höga positioner inom offentlig verksamhet för andra uppdrag – och på så sätt minska risken för korruption.
Politik • Publicerad 8 juni 2022
Civilminister Ida Karkiainen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige har tidigare fått kritik internationellt för bristande lagstiftning gällande statsråds och statssekreterares övergångar till annan än statlig verksamhet.

– Bland andra har OECD påpekat för Sverige att vi har en ganska liten lagstiftning jämfört med andra EU-länder, säger Ida Karkiainen (S).

Annons

2018 stiftades en ny lag för att reglera detta hårdare, med en karenstid för statsråd och statssekreterare om tolv månader. Nu tillsätts en utredning för att undersöka möjligheten till en utökning av regleringens omfattning.

Bland annat ska antalet övergångar från offentliga verksamheter kartläggas och utredningen ska ta ställning till vilka befattningar som bör omfattas av en reglering.

Utredaren ska undersöka ett antal frågor, exempelvis om personen som lämnar ska ha rätt till ersättning under övergångsperioden.

Utredningen ska vara klar i augusti 2023.

Fakta: Lagstiftningen från och med 2018

Tidigare statsråd eller tidigare statssekreterare som vill ta ett nytt jobb måste anmäla sitt nya uppdrag till en särskild statlig nämnd, om det sker inom tolv månader efter att det offentliga uppdraget avslutats.

Nämnden kan då besluta om övergångsrestriktioner i form av karens eller ämnesrestriktion.

Karensen innebär att personen i upp tolv månader inte får påbörja ett nytt uppdrag. Ämnesrestriktionen innebär att personen inte får befatta sig med vissa särskilda frågor eller områden under högst samma tid.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons